Domowe napoleonki

Napoleonki, w niektรณrych regionach zwane kremรณwkami to tradycyjny i ponadczasowy wypiek. Ciasto skล‚ada siฤ™ z dwรณch blatรณw ciasta francuskiego przeล‚oลผonego gฤ™stฤ… masฤ… budyniowฤ….

Moje napoleonki mogฤ™ ล›miaล‚o nazwaฤ‡ krรณlewskimi, bo tak wล‚aล›nie smakujฤ…. Wersja nieco uproszczona i mniej czasochล‚onna, poniewaลผ uลผyล‚am gotowego ciasta francuskiego. Ciasto przeล‚oลผyล‚am nie budyniem, a kremem budyniowym โ€” lekkim, puszystym, aksamitnym, po prostu przepysznym. I choฤ‡ ciastka nie sฤ… fit, bez dokล‚adki siฤ™ nie obฤ™dzie. No, ale karnawaล‚ ma swoje prawa!

Skล‚adniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (na maล›le)
  • 1 budyล„ waniliowy w proszku Oetkera (37 g)
  • 500 ml mleka
  • 200 g masล‚a
  • 2+2 ล‚yลผki cukru/ksylitolu
  • 2 ล‚yลผki alkoholu โ€” opcjonalnie

Dodatkowo:ย Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • ciasto francuskie rozwinฤ…ฤ‡, pozostawiajฤ…c je na papierze i nieco ociepliฤ‡. Przeciฤ…ฤ‡ na 2 rรณwnej wielkoล›ci czฤ™ล›ci i gฤ™sto ponakล‚uwaฤ‡ widelcem. Piec w 200* C 15-20 minut do zrumienienia. Ostudziฤ‡
  • przygotowaฤ‡ krem budyniowy
  • rozsmarowaฤ‡ krem na czฤ™ล›ci ciasta francuskiego. Drugฤ…, upieczonฤ… czฤ™ล›ฤ‡ ciasta przeciฤ…ฤ‡ na 6 lub 8 rรณwnej wielkoล›ci kawaล‚kรณw odpowiadajฤ…cych wielkoล›ciฤ… ciastek i uล‚oลผyฤ‡ na kremie jeden obok drugiego. Najlepiej ciฤ…ฤ‡ upieczone ciasto francuskie przy pomocy noลผa-piล‚ki. Wczeล›niejsze naciฤ™cie znacznie uล‚atwia porcjowanie, a ciastka zachowujฤ… ล‚adny ksztaล‚t
  • podawaฤ‡ suto oprรณszone cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *