Napoleonki, w niektรณrych regionach zwane kremรณwkami to tradycyjny i ponadczasowy wypiek. Ciasto skลada siฤ z dwรณch blatรณw ciasta francuskiego przeลoลผonego gฤstฤ
masฤ
budyniowฤ
.
Moje napoleonki mogฤ ลmiaลo nazwaฤ krรณlewskimi, bo tak wลaลnie smakujฤ
. Wersja nieco uproszczona i mniej czasochลonna, poniewaลผ uลผyลam gotowego ciasta francuskiego. Ciasto przeลoลผyลam nie budyniem, a kremem budyniowym โ lekkim, puszystym, aksamitnym, po prostu przepysznym. I choฤ ciastka nie sฤ
fit, bez dokลadki siฤ nie obฤdzie. No, ale karnawaล ma swoje prawa!
Skลadniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego (na maลle)
- 1 budyล waniliowy w proszku Oetkera (37 g)
- 500 ml mleka
- 200 g masลa
- 2+2 ลyลผki cukru/ksylitolu
- 2 ลyลผki alkoholu โ opcjonalnie
Dodatkowo:ย Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- ciasto francuskie rozwinฤ ฤ, pozostawiajฤ c je na papierze i nieco ociepliฤ. Przeciฤ ฤ na 2 rรณwnej wielkoลci czฤลci i gฤsto ponakลuwaฤ widelcem. Piec w 200* C 15-20 minut do zrumienienia. Ostudziฤ
- przygotowaฤ krem budyniowy
- rozsmarowaฤ krem na czฤลci ciasta francuskiego. Drugฤ , upieczonฤ czฤลฤ ciasta przeciฤ ฤ na 6 lub 8 rรณwnej wielkoลci kawaลkรณw odpowiadajฤ cych wielkoลciฤ ciastek i uลoลผyฤ na kremie jeden obok drugiego. Najlepiej ciฤ ฤ upieczone ciasto francuskie przy pomocy noลผa-piลki. Wczeลniejsze naciฤcie znacznie uลatwia porcjowanie, a ciastka zachowujฤ ลadny ksztaลt
- podawaฤ suto oprรณszone cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐