Domowe tahini

Tahini, tahina โ€” masล‚o sezamowe, pasta na bazie nasion sezamu uลผywana do wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu robione jest z lekko podpraลผonych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromat). We Wschodniej Azji tahini produkowane jest z nieล‚uskanych nasion, przez co ma bardziej gorzki smak. To gล‚รณwny skล‚adnik bliskowschodnich potraw. Pasty sezamowej uลผywa siฤ™ w kuchni chiล„skiej, koreaล„skiej i japoล„skiej.

Przygotowanie domowego tahini jest niezwykle proste i zasadniczo potrzebujemy jednego skล‚adnika โ€” ล‚uskanych nasion sezamu. Zamiana sezamu w pastฤ™ tahini jest nieco ลผmudna, ale domowa produkcja sprawia wiele frajdy. Poniewaลผ miksowanie jest nieco przydล‚ugie lepiej za jednym zamachem zrobiฤ‡ solidnฤ… porcjฤ™. Bez problemu pastฤ™ tahini moลผna przechowywaฤ‡ w lodรณwce kilka miesiฤ™cy.

Z praลผeniem nasion sezamu nie mam najlepszych doล›wiadczeล„, a sezam po otwarciu torebki tak bosko pachniaล‚ chaล‚wฤ…, ลผe pominฤ™ล‚am etap praลผenia. Jeล›li jednak chcesz podpraลผyฤ‡ nasiona sezamu, to bardzo krรณtko i bardzo ostroลผnie. Moje ledwo zล‚ote daล‚y bardzo gorzki smak tahini.

Skล‚adniki:

  • 400 g ล‚uskanych nasion sezamu
  • 1 ล‚yลผka oleju sezamowego โ€” opcjonalnie

Wykonanie:

  • nasiona sezamu umieล›ciฤ‡ w kielichu blendera i rozpoczฤ…ฤ‡ miksowanie. Poczฤ…tkowo blender zmieli sezam na proszek, nastฤ™pnie bardzo powoli zacznie wydzielaฤ‡ siฤ™ olej, a masa bฤ™dzie siฤ™ zbijaฤ‡ i oblepiaฤ‡ ล›cianki naczynia. Wielokrotnie przerwij miksowanie i zgarnij masฤ™ szpatuล‚kฤ…, pozwรณl teลผ odpoczฤ…ฤ‡ blenderowi, by siฤ™ nie przegrzaล‚. W miarฤ™ miksowania masa bฤ™dzie rzednฤ…ฤ‡ i bฤ™dzie coraz gล‚adsza 
  • gotowe tahini zapakuj do wyparzonego sล‚oiczka z nakrฤ™tkฤ…. Uลผywaj wg potrzeby. Przechowuj w lodรณwce kilka miesiฤ™cy

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *