Tahini, tahina โ masลo sezamowe, pasta na bazie nasion sezamu uลผywana do wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu robione jest z lekko podpraลผonych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromat). We Wschodniej Azji tahini produkowane jest z nieลuskanych nasion, przez co ma bardziej gorzki smak. To gลรณwny skลadnik bliskowschodnich potraw. Pasty sezamowej uลผywa siฤ w kuchni chiลskiej, koreaลskiej i japoลskiej.
Przygotowanie domowego tahini jest niezwykle proste i zasadniczo potrzebujemy jednego skลadnika โ ลuskanych nasion sezamu. Zamiana sezamu w pastฤ tahini jest nieco ลผmudna, ale domowa produkcja sprawia wiele frajdy. Poniewaลผ miksowanie jest nieco przydลugie lepiej za jednym zamachem zrobiฤ solidnฤ
porcjฤ. Bez problemu pastฤ tahini moลผna przechowywaฤ w lodรณwce kilka miesiฤcy.
Z praลผeniem nasion sezamu nie mam najlepszych doลwiadczeล, a sezam po otwarciu torebki tak bosko pachniaล chaลwฤ
, ลผe pominฤลam etap praลผenia. Jeลli jednak chcesz podpraลผyฤ nasiona sezamu, to bardzo krรณtko i bardzo ostroลผnie. Moje ledwo zลote daลy bardzo gorzki smak tahini.
Skลadniki:
- 400 g ลuskanych nasion sezamu
- 1 ลyลผka oleju sezamowego โ opcjonalnie
Wykonanie:
- nasiona sezamu umieลciฤ w kielichu blendera i rozpoczฤ ฤ miksowanie. Poczฤ tkowo blender zmieli sezam na proszek, nastฤpnie bardzo powoli zacznie wydzielaฤ siฤ olej, a masa bฤdzie siฤ zbijaฤ i oblepiaฤ ลcianki naczynia. Wielokrotnie przerwij miksowanie i zgarnij masฤ szpatuลkฤ , pozwรณl teลผ odpoczฤ ฤ blenderowi, by siฤ nie przegrzaล. W miarฤ miksowania masa bฤdzie rzednฤ ฤ i bฤdzie coraz gลadsza
- gotowe tahini zapakuj do wyparzonego sลoiczka z nakrฤtkฤ . Uลผywaj wg potrzeby. Przechowuj w lodรณwce kilka miesiฤcy
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐