Zdrowa, domowa kuchnia nie moลผe obyฤ siฤ bez samodzielnie upieczonego chleba. Nie ma co szukaฤ na sklepowych pรณลkach zdrowego pieczywa, trzeba wziฤ
ฤ sprawy we wลasne rฤce, zakasaฤ rฤkawy i upiec chleb samodzielnie. Chleb piekฤ juลผ 8 lat. Dziฤki temu wyeliminowaลam z diety sklepowe zapychacze jak rรณwnieลผ bardzo wฤ
tpliwej jakoลci mฤ
kฤ pszennฤ
.
Na blogu zaprezentowaลam juลผ ponad 20 przepisรณw na chleby na zakwasie, tyleลผ samo przepisรณw na domowe pieczywo i chleby na droลผdลผach oraz chleby bez uลผycia droลผdลผy i zakwasu.
Najwyลผszy juลผ czas na jeden z najwaลผniejszych przepisรณw โ domowy zakwas na chleb. Wielu z Was dลugo zwleka z upieczeniem pierwszego bochenka chleba wลaลnie z powodu braku zakwasu. Powszechnie uwaลผa siฤ, ลผe to to trudne, albo na pewno siฤ nie uda.
Nie bรณjcie siฤ zakwasu! Stosujฤ
c siฤ do kilku prostych zasad, przygotujesz go w domowym zaciszu bez problemu.
No i jak dobrze pรณjdzie, to pierwszy zrobiony zakwas moลผe starczyฤ Ci do koลca ลผycia! Mnie nie starczyล, ale to wcale nie znaczy, ลผe Tobie siฤ nie uda!
Zakwas na chleb โ wลaลciwoลci
- to naturalny konserwant chleba. Nie zdarzyลo siฤ jeszcze, by mรณj chleb spleลniaล
- uลatwia trawienie glutenu
- uลatwia przyswajalnoลฤ mikro- i makroelementรณw zawartych w zboลผu. Rozkลada kwas fitynowy, dziฤki czemu organizm lepiej przyswaja cynk, ลผelazo wapล, magnez
- zwiฤksza wartoลฤ odลผywczฤ mฤ ki
- polepsza jakoลฤ pieczywa
- wpลywa korzystnie na utrzymanie wyrรณwnanego poziomu cukru we krwi
Zakwas to oprรณcz mฤ ki i wody waลผny skลadnik dobrego, pachnฤ cego pieczywa. To nic innego jak „dzikie droลผdลผe” – po prostu sfermentowana mฤ ka, podobnie jak np. kwaลne mleko „przerobione” przez bakterie. Sลuลผy do spulchnienia i zakwaszenia ciasta chlebowego
Przygotowanie zakwasu odbywa siฤ w kilku fazach, a kaลผda faza ma do speลnienia innฤ rolฤ.
- Kwas mlekowy powstaje przede wszystkim w cieลcie gฤstym w temperaturze 35-40′ C
- Kwas octowy powstaje gลรณwnie w temperaturze 20′ C
- Droลผdลผe tzw. kwasowe, namnaลผajฤ siฤ w cieลcie luลบnym, w obecnoลci duลผej iloลci tlenu w temperaturze 24-26′ C
Poลผฤ dana obecnoลฤ obydwu kwasรณw powinna wynosiฤ: 75-80% kwasu mlekowego i 20-25% kwasu octowego.
Musisz pamiฤtaฤ, ลผe zakwas to ลผywy organizm, dlatego teลผ bywa kapryลny i doลฤ nieprzewidywalny. Raz pachnie jabลkami i roลnie jak szalony, innym razem octem i musisz uzbroiฤ siฤ w cierpliwoลฤ, by wyrรณsล.
Przygotowanie zakwasuย
Skลadniki:
- mฤ ka ลผytnia peลnoziarnista 2000 (drobno mielona)
- woda
- wysoki sลoik
- czas
Przygotowanie:
- faza I โ wymieszaฤ 50 g mฤ ki z 50 ml wody, aby powstaลo gฤste, gลadkie ciasto. Woda powinna byฤ ciepลa, okoลo 30′ C. Przykryฤ sลoik niezbyt szczelnie (skลadam poczwรณrnie foliฤ aluminiowฤ i przykrywam sลoik jak nakrฤtkฤ ). Postawiฤ w ciepลym miejscu na 24 godziny, po 12 godzinach zamieszaฤ (optymalna temp. 30′ C)
- faza II โ dodaฤ 50 g mฤ ki i 50 ml wody, trzymaฤ w ciepลym miejscu (okoลo 25′ C) 24 godziny, po 12 godzinach zamieszaฤย
- faza III โ dodaฤ jeszcze raz 50 g mฤ ki i 50 ml wody i znรณw zostawiฤ w ciepลym miejscu na 24 godziny, a po 12 zamieszaฤ. Teraz zakwas fermentuje, uzyskujฤ c optymalnฤ kwasowoลฤ iย aromatย
Po zakoลczeniu caลego procesu zakwas musi mieฤ tak silny kwaskowaty zapach i smak, ลผe wykrzywia twarz. Jeลli nie powstaล kwas, to zakwas musi odstaฤ kolejne 24 godziny. Zwykle caลy proces trwa 3-5 dni. Tak przygotowany zakwas nadaje siฤ do upieczenia pierwszego chleba.
Po 3 dniach uzyskasz 300 g zakwasu, z czego 220 przeznacz na upieczenie pierwszego chleba, resztฤ zapakuj do sลoika, przykryj nakrฤtkฤ z folii i ostaw do lodรณwki. W lodรณwce, bez dokarmiania zakwas wytrzyma tydzieล.
Podczas przechowywania zakwas caลy czas dojrzewa, sลabe bakterie ginฤ
, pozostajฤ
tylko te najbardziej
aktywne. Wtedy nabiera on mocy. W praktyce โ im starszy zakwas, tym ลatwej z nim pracowaฤ, a chleb z jego dodatkiem lepiej i szybciej roลne.
Przed kaลผdym kolejnym uลผyciem zakwas naleลผy dokarmiฤ, tzn. dodaฤ nowฤ porcjฤ mฤ ki i wody. Bakterie rzucฤ siฤ na ลwieลผฤ poลผywkฤ i zacznฤ rosnฤ ฤ jak szalone. I oto wลaลnie chodzi, aktywny zakwas to gwarancja udanego wypieku.
Swoje chleby piekฤ na zakwasie III-stopniowym co w praktyce oznacza trzykrotnie odลwieลผanym. Przekลadam do miseczki zakwas wyjฤty wczeลniej z lodรณwki (ocieplony), dodajฤ czubatฤ ลyลผkฤ mฤ kiย trochฤ wody i dokลadnie mieszam. Przykrywam miskฤ foliฤ spoลผywczฤ i odstawiam w ciepลe miejsce. Powtarzam procedurฤ jeszcze dwukrotnie. Dodajฤ kolejnฤ porcjฤ mฤ ki dopiero wรณwczas, gdy zakwas wyraลบnie uroลnie.
Czasowo wyglฤ da to tak: Sลoik z lodรณwki wyciฤ gam o godz. 17. O godz. 18 dodajฤ pierwszฤ porcjฤ mฤ ki i wody. Drugฤ porcjฤ mฤ ki i wody dodajฤ o godz. 23. Trzeciฤ porcjฤ mฤ ki i wody dodajฤ rano 7-8 godz. O godz. 11 zakwas jest gotowy do upieczenia chleba.
POWODZENIA! NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐