Dorsz w sosie śmietanowo-koperkowym z kurkami to propozycja na szybki wakacyjny obiad. Dorsz w wydaniu bardzo dietetycznym, ponieważ jest duszony w sosie, bez smażenia. Danie pyszne i bardzo wytworne, zresztą jak każde z dodatkiem wspaniałych, pomarańczowych grzybków. Sezon na kurki rozpoczęty i warto wykorzystać go jak najpełniej.
Jeśli mijasz kurki z daleka, bo nie wiesz, jak pozbyć się ziarenek piasku, przeczytaj jakie to proste tutaj i do dzieła!
Obiadek jest przepyszny, bardzo polecam!
Składniki na 2 porcje:
- 200 g kurek
- 125 ml śmietany kremówki
- 1 młoda cebula
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka masła ghee
- 2 filety dorsza ze skórą
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Wykonanie:
- filety z dorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić
- cebulkę obrać, pokroić w piórka, następnie zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać opłukane (większe pokroić na mniejsze kawałki) kurki i dusić kilka minut. Wlać śmietanę kremówkę i dusić razem przez kilka minut, by śmietana lekko zgęstniała
- na patelnię dołożyć filety dorsza, przykryć pokrywką i dusić około 6-8 minut, w zależności od wielkości ryby
- do sosu dodać posiekany koperek, posolić i oprószyć pieprzem kurki
- podałam z młodymi ziemniaczkami i fasolką szparagową
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂