Dorsz duszony z kurkami — szybki obiad na lato

Dorsz w sosie śmietanowo-koperkowym z kurkami to propozycja na szybki wakacyjny obiad. Dorsz w wydaniu bardzo dietetycznym, ponieważ jest duszony w sosie, bez smażenia. Danie pyszne i bardzo wytworne, zresztą jak każde z dodatkiem wspaniałych, pomarańczowych grzybków. Sezon na kurki rozpoczęty i warto wykorzystać go jak najpełniej.

Jeśli mijasz kurki z daleka, bo nie wiesz, jak pozbyć się ziarenek piasku, przeczytaj jakie to proste tutaj  i do dzieła!

Obiadek jest przepyszny, bardzo polecam!

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g kurek
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 1 młoda cebula
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka masła ghee
  • 2 filety dorsza ze skórą
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Wykonanie:

  • filety z dorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić
  • cebulkę obrać, pokroić w piórka, następnie zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać opłukane (większe pokroić na mniejsze kawałki) kurki i dusić kilka minut. Wlać śmietanę kremówkę i dusić razem przez kilka minut, by śmietana lekko zgęstniała
  • na patelnię dołożyć filety dorsza, przykryć pokrywką i dusić około 6-8 minut, w zależności od wielkości ryby
  • do sosu dodać posiekany koperek, posolić i oprószyć pieprzem kurki
  • podałam z młodymi ziemniaczkami i fasolką szparagową

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *