Drożdżowe na oleju z rabarbarem i kruszonką

Sezon na rabarbar w pełni. Teraz smakuje najlepiej, zatem warto wykorzystać go do przygotowania pysznych wypieków. Placek rabarbarowy wiosną to najsmaczniejsze z ciast.

Dziś zapraszam na wyjątkowy placek — ciasto drożdżowe przygotowałam na oleju zamiast masła. Ciasto jest nie tylko zdrowsze, ale dużo delikatniejsze. Bardzo puchate i mięciutkie. Dłużej także zachowuje świeżość. Kruszonka jest również podrasowana, a okruszki przez dodatek mączki ziemniaczanej wyjątkowo chrupiące.

Drożdżowe najlepiej upiec na dużej blaszce, nadmiary świetne nadają się do zamrażania.

Składniki na ciasto (blaszka 36 × 45 cm):

  • 440 g mąki orkiszowej jasnej – 630
  • 200 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 saszetka drożdży instant

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki orkiszowej 630
  • 50 g mączki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 80 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 kg rabarbaru
  • 2 garście truskawek lub malin

Wykonanie:

  • składniki (mleko delikatnie podgrzać) na ciasto umieścić w misie robota i zagniatać. Ciasto jest gotowe, gdy jest gładkie, lśniące i odkleja się od brzegów misy. Przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 godzinę do podwojenia objętości
  • składniki na kruszonkę zagnieść, uformować w dysk i odłożyć do lodówki
  • rabarbar obrać, pokroić w 2- cm kawałeczki. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki
  • wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i powtórnie zagnieść. Rozwałkować na przyciętym na rozmiar blachy papierze do pieczenia. Rozwałkowane ciasto z papierem ułożyć na blaszce do pieczenia. Rozłożyć na cieście pocięte kawałki rabarbaru i truskawki. Posypać kruszonką startą na tarce jarzynowej lub rozkruszoną między palcami
  • piec 35 minut w 190`C
  • studzić na kratce. Podawać posypane cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *