Sezon na rabarbar w pełni. Teraz smakuje najlepiej, zatem warto wykorzystać go do przygotowania pysznych wypieków. Placek rabarbarowy wiosną to najsmaczniejsze z ciast.
Dziś zapraszam na wyjątkowy placek — ciasto drożdżowe przygotowałam na oleju zamiast masła. Ciasto jest nie tylko zdrowsze, ale dużo delikatniejsze. Bardzo puchate i mięciutkie. Dłużej także zachowuje świeżość. Kruszonka jest również podrasowana, a okruszki przez dodatek mączki ziemniaczanej wyjątkowo chrupiące.
Drożdżowe najlepiej upiec na dużej blaszce, nadmiary świetne nadają się do zamrażania.
Składniki na ciasto (blaszka 36 × 45 cm):
- 440 g mąki orkiszowej jasnej – 630
- 200 ml mleka
- 80 g cukru
- 80 ml oleju
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 saszetka drożdży instant
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki orkiszowej 630
- 50 g mączki ziemniaczanej
- 100 g masła
- 80 g cukru
Dodatkowo:
- 1 kg rabarbaru
- 2 garście truskawek lub malin
Wykonanie:
- składniki (mleko delikatnie podgrzać) na ciasto umieścić w misie robota i zagniatać. Ciasto jest gotowe, gdy jest gładkie, lśniące i odkleja się od brzegów misy. Przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 godzinę do podwojenia objętości
- składniki na kruszonkę zagnieść, uformować w dysk i odłożyć do lodówki
- rabarbar obrać, pokroić w 2- cm kawałeczki. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki
- wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i powtórnie zagnieść. Rozwałkować na przyciętym na rozmiar blachy papierze do pieczenia. Rozwałkowane ciasto z papierem ułożyć na blaszce do pieczenia. Rozłożyć na cieście pocięte kawałki rabarbaru i truskawki. Posypać kruszonką startą na tarce jarzynowej lub rozkruszoną między palcami
- piec 35 minut w 190`C
- studzić na kratce. Podawać posypane cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂