Dżem wiśniowy z amaretto

Domowy dżem wiśniowy, wiadomo najlepszy. Bez żel-fixów, konserwantów i innych niechcianych dodatków. Jak co roku dżemy robię z ksylitolem — są bez cukru, a słodkie. Jeśli preferujesz zdrową, naturalną kuchnię ten przepis jest dla Ciebie. Jeśli jest Ci obojętne, czym słodzisz przetwory, użyj po prostu cukru w proporcji do ksylitolu 1:1.

Wiśnie to pyszne i bardzo aromatyczne owoce, a dżem przygotowany z samych wiśni ma wielu zwolenników. Smak można jeszcze dodatkowo podkręcić, dodając i urozmaicić smak dżemu likierem migdałowym amaretto i płatkami  migdałowymi.

Nie wiem, jak zachowają się płatki migdałowe po kilku miesiącach przechowywania, ale na dziś dżem jest pyszny, a płatki nadają przyjemnej chrupiącej tekstury.

Składniki na 6 słoiczków a`200 ml:

  • 2 kg wiśni
  • 500 g ksylitolu
  • 100 ml amaretto
  • płatki migdałowe

Wykonanie:

  • wiśnie dokładnie umyć, odstawić na sitku, by obciekły z wody. Wydrylować
  • wypestkowane wiśnie zasypać ksylitolem, wymieszać i odstawić na 1-2 godziny, by puściły sok
  • teraz rozpocząć wysmażanie. Najlepiej zrobić to w ciągu 2 dni po kilka godzin dziennie — jednorazowo lub w kilku ratach. Mniej więcej godzinę przed końcem wysmażania wlać likier i odparować nadmiar wody. Na końcu wymieszać z podprażonymi płatkami migdałowymi
  • dżem jest gotowy, gdy jest odpowiednio gęsty i płatami spada z łyżki
  • gorącym dżemem napełnić wyparzone, suche słoiczki. Zakręcić nakrętki
  • na zimowe zapasy pasteryzować 10 minut w wodzie bliskiej wrzenia

UDANYCH PRZETWORÓW!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *