Faworki i pฤ czki to dwa wypieki, bez ktรณrych nie moลผe obejลฤ siฤ karnawaล. Jedno i drugie bardzo pracochลonne i niestety bardzo kaloryczne. Na jednego pฤ czka dam siฤ jeszcze skusiฤ, ale piec ich caลฤ kopฤ, nie โ na to mnie nikt nie namรณwi. Zresztฤ upiec dobrego pฤ czka, lekkiego jak piรณrko i z biaลym paseczkiem przez ลrodek, nawet nie kaลผdy cukiernik sprosta temu zadaniu. Jeลli nie masz czasu na klasyczne przysmaki karnawaลowe, mam alternatywne rozwiฤ zanie, myลlฤ warte rozwaลผenia.
Faworki z ciasta francuskiego, faworki oszukane, ale za to ekspresowe i dosลownie dla kaลผdego. Sฤ zลociste, chrupiฤ ce i bardzo, bardzo smaczne. Polecam, tym bardziej ลผe dzisiaj mamy w handlu juลผ spory wybรณr ciast francuskich. Uลผyลam ลwieลผego ciasta przygotowanego na maลle, takลผe bez udziaลu tลuszczy trans. Faworki moลผna bardziej finezyjnie powycinaฤ, myลlฤ o skoลnych koลcach, ale szkoda mi byลo wyrzucaฤ tyle okrawkรณw ciasta, dlatego moje sฤ ciฤte prosto. Ten „podrabiany”przepis” sprawi, ลผe karnawaลowa tradycja nie zaginie, a faworki mam nadziejฤ, zagoszczฤ w kaลผdym domu.
Skลadniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- cukier puder
Wykonanie:
- Piekarnik nastawiฤ na 220ยฐC.
- Wyjฤtego ciasta z lodรณwki nie ogrzewaฤ, a od razu przystฤ piฤ do wycinania faworkรณw.
- Ciasto przeciฤ ฤ radeลkiem w poprzek na pรณล. Pociฤ ฤ w pionowe paski szerokoลci 2,5 cm. W ลrodku kaลผdego faworka zrobiฤ kilkucentymetrowe przeciฤcie do przewleczenia.
- Wywiniฤte faworki ukลadaฤ na blaszce wyลoลผonej papierem do pieczenia. Delikatnie posmarowaฤ mlekiem lub wodฤ .
- Piec 10-15 minut do zrumienienia.
- Wystudzone posypaฤ obficie cukrem pudrem.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐