Flaczki wołowe to specjał tradycyjnej kuchni polskiej. Znane już od XIV wieku, należały do ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły. Flaki to jednogarnkowe danie w postaci gęstej zupy, której głównym składnikiem są pocięte fragmenty żołądka wołowego.
Czy flaki mają jakiś aspekt zdrowotny?
Owszem tak, są bogate w związki wapnia i zawierają ich więcej niż mięso. Flaki przygotowałam na lekkim rosole (kurczak+indyk), bez zasmażki. Ważne jest, aby flaki zostały ugotowane do miękkości. Na przygotowanie flaków trzeba zarezerwować wiele godzin, jednak warto, to prawdziwa uczta smaków, ponadto jesteśmy zaprowiantowani na wiele dni.
Składniki:
- flaki – 1-1,2 kg
- 2 golonki z indyka
- 2 grzbiety z kurczaka
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 1 mały por
- 3 listki laurowe
- 6-8 ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- świeży imbir 4-5 cm kawałek
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka majeranku
Wykonanie:
- opłukane grzbiety kurczaka i indycze golonki zalać zimną wodą i zagotować. Zdjąć szumowiny. Dodać obrane warzywa, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Miękkie już warzywa wyłowić z rosołu i odłożyć na bok. Po czasie wyłowić również mięso. Oddzielić mięso od kości i pokroić w małe kawałki
- flaki należy 3 razy obgotować po 30 minut, za każdym razem zmieniając wodę na świeżą, pomimo tego, iż kupiłam już flaki sparzone. Każdorazowo flaki zalewać gorącą wodą, ponieważ zalane zimną wodą zahartują się i trudno będzie je dogotować. Do ostatniego obgotowywania dodać sól. Obgotowane flaki odcedzić, ostudzić i pokroić w 1-cm paski
- do rosołu dodać pokrojone flaki i gotować do miękkości. Gotowałam jeszcze 1,5 godziny
- warzywa wyłowione z rosołu (oprócz pora) zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, następnie połączyć z flakami. Dodać pokrojone mięso z rosołu i wszystkie przyprawy, gotować jeszcze 10-15 minut
- podawać posypane zieleniną z pieczywem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂