Frużelina z mrożonych wiśni jest błyskawiczna do przygotowania. Używacie mrożonek? Uwielbiam mrożone wiśnie chociażby dlatego, że nie trzeba ich drylować. W sezonie można użyć oczywiście świeżych owoców.
Frużelina wiśniowa to świetny dodatek do deserów, lodów, naleśników, śniadaniowej owsianki, gofrów i do przekładania tortów.
Składniki:
- 1 op. mrożonych wiśni (450 g)
- 2 łyżki ksylitolu/cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżka mączki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- mrożone wiśnie rozmrozić. Wsypać do rondelka, dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Zagotować
- 1/4 szklanki zimnej wody wymieszać z mączką ziemniaczaną dodać do wiśni i zagotować. Gotowe!
- gdyby frużelina była za gęsta, a powinna mieć konsystencję kisielu dolać trochę wody i ponownie zagotować
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂