Frużelina wiśniowa

Frużelina z mrożonych wiśni jest błyskawiczna do przygotowania. Używacie mrożonek? Uwielbiam mrożone wiśnie chociażby dlatego, że nie trzeba ich drylować. W sezonie można użyć oczywiście świeżych owoców.
Frużelina wiśniowa to świetny dodatek do deserów, lodów, naleśników, śniadaniowej owsianki, gofrów i do przekładania tortów.

Składniki:

  • 1 op. mrożonych wiśni (450 g)
  • 2 łyżki ksylitolu/cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka mączki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  • mrożone wiśnie rozmrozić. Wsypać do rondelka, dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Zagotować
  • 1/4 szklanki zimnej wody wymieszać z mączką ziemniaczaną dodać do wiśni i zagotować. Gotowe!
  • gdyby frużelina była za gęsta, a powinna mieć konsystencję kisielu dolać trochę wody i ponownie zagotować

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *