Galaretka samodzielnie przygotowana to jeden z najprostszych deserรณw, jaki zrobisz w domowym zaciszu. Jest zdrowsza niลผ wszystkie sklepowe przysmaki.
Nawet nie czytaj spisu skลadnikรณw na popularnej galaretce ze sklepowej pรณลki, bo szybko porzucisz zamiar jej kupienia.
Warto powrรณciฤ do starej tradycji, bo niegdyล byล to bardzo popularny deser, jednoczeลnie wykorzystaฤ mroลผone zapasy owocรณw. Dzisiejszฤ
galaretkฤ przygotowaลam z mroลผonych malin i na bazie agaru.
Agar jest bezwonny, bezbarwny i w 100% roลlinny. Uลatwia trawienie, wspomaga wydalanie toksyn i ponoฤ chudniฤcie. Zawiera sporo jodu i ลผelaza.
Skลadniki na 4 porcje:
- 300 g mroลผonych malin
- 500 ml wody
- 2 ลyลผki ksylitolu
- 250 ml mleka kokosowego
- 1+1/2 ลyลผeczki agaru
Wykonanie:
- maliny zalaฤ wodฤ , zagotowaฤ i gotowaฤ okoลo 5 minut, nastฤpnie ย przetrzeฤ przez sito. Do przetartych malin dodaฤ ksylitol i 1 ลyลผeczkฤ agaru i powtรณrnie zagotowaฤ. Gotowaฤ okoลo 2 minut, by mรณgล zadziaลaฤ ลrodek ลผelujฤ cy z agaru. Odstawiฤ do przestudzenia
- mleko kokosowe wlaฤ do maลego garnuszka, wymieszaฤ z 1/2 ลyลผeczki agaru, doprowadziฤ do wrzenia i gotowaฤ 2 minuty, jw. Przestudziฤ
- gdy maliny i mleko kokosowe przestygnฤ i zacznฤ ลผelowaฤ, uลoลผyฤ je w miseczkach wg wลasnej fantazji
- wstawiฤ do lodรณwki, by stฤลผaลy
- podawaฤ posypane wiรณrkami kokosowymi
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐