Galaretka truskawkowa z agarem

Domowa galaretka to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i jednocześnie przygotowanie zdrowego, dietetycznego deseru. Obojętnie, czy użyjesz tradycyjnej żelatyny, czy agaru deser cieszy oko i ślinka cieknie. Galaretka z agarem smakuje nieco inaczej niż tradycyjna, ale tężeje stosunkowo szybko i to nawet bez lodówki.

Smaczniejsza jest jednak schłodzona. Do produkcji domowych galaretek najlepiej użyć małych pojemniczków po lodach lub silikonowych foremek do muffinek. Galaretki podałam ze śmietanką posłodzoną cukrem różanym.

Składniki:

  • 250 g truskawek
  • 250 ml wody, soku lub kompotu
  • 1-2 łyżki ksylitolu do posłodzenia
  • 6 g agaru
  • śmietanka
  • cukier różany

Wykonanie:

  • truskawki umyć, odszypułkować. Większe pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować z częścią wody, soku lub kompotu 
  • w 100 ml zimnego płynu rozmieszać agar-agar i połączyć ze zmiksowanymi truskawkami. Mieszając zagotować całość i gotować 2 minuty. Tyle czasu potrzebuje agar, by uczynnić żelującą substancję
  • galaretkę rozlać do pojemniczków, gdy ostygnie wstawić do lodówki
  • podawać z mleczkiem kokosowym lub śmietanką posłodzoną cukrem różanym

SMACZNEGO!

UWAGI:
6 g agaru odpowiada 6 g żelatyny w proszku lub 6 listkom żelatyny i wystarcza na związanie 500 ml płynu. Przygotowana galaretka jest dosyć zwięzła, więc jeśli lubisz „trzęsącą” możesz dodać więcej płynu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *