Galaretka z jeżyn – czym jest pektyna jabłkowa

Galaretka z jeżyn – doskonała – należy do nowości, które w tym roku przygotowałam. Dlaczego doskonała? Już wyjaśniam. Całość podgrzewałam zaledwie kilka minut, zatem zachowała sporo wartości odżywczych i zdrowotnych, zamiast cukru do słodzenia użyłam ksylitolu, do zagęszczenia zamiast kilkugodzinnego podgrzewania zastosowałam pektynę. Efekt to czarodziejski kolor, niesamowity zapach, wspaniały smak i cudownie drżąca konsystencja. Te słoiczki znikną w mgnieniu oka.

Od lat moje domowe, słodkie przetwory przechodzą metamorfozę. Przed laty zamieniłam biały cukier na trzcinowy, następnie drastycznie zmniejszyłam jego ilość w dżemach. Był czas, gdy używałam gotowych żel-fixów, by nie maltretować owoców wielogodzinnym smażeniem. Niestety gotowe żel-fixy oprócz pektyny zawierają konserwanty i inne niechciane składniki. Kolejnym krokiem jest zastosowanie roślinnego zagęstnika – pektyny. Świetnie nadają się właśnie do przygotowania galaretek z owoców, które własnej pektyny zawierają niewiele, jak właśnie jeżyny. Najpierw musisz owoce pozbawić irytujących pesteczek, czyli owoce przetrzeć.

Korzystam z przystawki do robota. Pozostaje już tylko, zagotować jeżynową pulpę, dodać pektynę i napełnić słoiczki. Czym właściwie jest pektyna jabłkowa?

Pektyna jabłkowa – właściwości zdrowotne

To rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Błonnik ten pod wpływem wody pęcznieje i zwiększa swoją objętość tworząc rodzaj galaretowatego żelu. Dodatek czystej pektyny jabłkowej zwiększa wartości zdrowotne domowych przetworów, ponieważ:

  • wiąże metale ciężkie, wyłapuje toksyny, które razem z nią są usuwane z organizm
  • reguluje gospodarkę kwasów żółciowych, wiąże je i usuwa z organizmu
  • obniża poziom cholesterolu
  • zmniejsza kaloryczność
  • zwiększa uczucie sytości (kontrola wagi ciała)
  • spowalnia wchłanianie cukrów
  • zalecana jest w profilaktyce nowotworowej

Składniki na 1l galaretki jeżynowej:

  • około 2 kg jeżyn
  • 400 g  ksylitolu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 płaskie łyżki pektyny jabłkowej

Wykonanie:

  • jeżyny przepuścić przez maszynkę usuwającą pestki lub przetrzeć na przecieraku
  • pulpę jeżynową umieścić w szerokim rondlu, zasypać 3/4 ksylitolu, dodać sok z cytryny i doprowadzić do wrzenia. Resztę cukru wymieszać dokładnie z pektyną i następnie z pulpą owocową. Najlepiej zrobić to przy pomocy trzepaczki balonowej. Gotować 3-5 minut. Jeszcze gorącą napełnić wyparzone, osuszone małe słoiczki. Natychmiast zakręcić i postawić „do góry nogami”. Pozostawić odwrócone do wystygnięcia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *