Gołąbki z dorsza we włoskiej kapuście i sosem chrzanowym

Gołąbki — wydawałoby się tradycyjne polskie — nie zostały jednak wymyślone u nas. Przygotowują je od dawna Włosi, a Grecy zawijają w liście winogron.

Kapusta włoska, biała lub czerwona przesączona smakiem aromatycznego, sycącego farszu to wspaniała potrawa na jesienne dni. Moje dzisiejsze gołąbki również daleko odbiegają od tradycji. Głównym składnikiem farszu jest bowiem dorsz, a sos miło zaskakuje chrzanowym smakiem. Gołąbki są niezwykle delikatne, a połączenie smaków bardzo harmonijne.

Składniki na 8 sztuk:

  • 60 dkg dorsza
  • 1 jajko
  • sok z 1 cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 8 liści włoskiej kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 l bulionu warzywnego lub rybnego
  • kieliszek białego wina
  • słoiczek chrzanu ze śmietaną
  • 2-3 łyżki śmietany
  • koperek

Wykonanie:

  • rybę zmielić. Dodać jajko, sok z cytryny, gałkę muszkatołową, mąkę, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę. Farsz musi być intensywnie doprawiony i zwarty. Bez cytryny, soli i gałki muszkatołowej będzie mdły. Gęstość reguluj sokiem z cytryny
  • liście kapusty zblanszować i napełnić farszem. Zwinąć i ułożyć złączeniem do dołu na rozgrzanej, wysokiej patelni z tłuszczem. Dodać posiekany czosnek i podsmażyć. Dolać bulion z winem i  dusić 30 minut pod przykryciem. Miękkie odłożyć i trzymać w cieple
  • do wywaru z gotowania gołąbków dołożyć chrzan ze słoiczka i śmietanę. Zagotować mieszając trzepaczką balonową. Jeśli jest taka potrzeba, możesz sos zagęścić dodatkiem mąki. Nie zagęszczałam. Dodać posiekany koperek. Do sosu włożyć gołąbki i zagrzać. Podawać z tłuczonymi ziemniaczkami lub ryżem (mocno maślanym z odrobiną skórki cytrynowej)

Uwagi:
Liście kapusty włoskiej blanszujemy z wyczuciem, są delikatniejsze niż liście białej. Najlepiej zdjąć liście z kapusty, a zdejmować je bardzo łatwo i blanszować w gorącej wodzie po kilka

SMACZNEGO!

Inspiracja: „Moje gotowanie — Extra” 2/2015

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *