Gołąbki z tartych ziemniaków to danie, które może być dla wielu odkryciem kulinarnym. Choć tradycyjne gołąbki z mięsnym farszem są znane i uwielbiane w całej Polsce, to ta wersja z ziemniakami pochodzi z regionalnej kuchni Małopolski i z pewnością zasługuje na uwagę. Idealne zarówno dla miłośników mięsa, jak i dla wegetarian, te gołąbki są równie smaczne podane z różnymi sosami – pomidorowym, grzybowym czy nawet śmietanowym. Oto jak je przygotować.
Gołąbki z ziemniakami i kaszą jęczmienną – składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 1 kg ziemniaków
- 200 g drobnej kaszy jęczniennej
- 2-3 cebule
- 2 łyżki masła ghee lub oleju
- Bulion warzywny (ilość do pokrycia gołąbków)
- 1 jajko
- 1 łyżka suszonego majeranku
- Sól, pieprz do smaku
- 2-3 listki laurowe i ziele angielskie (opcjonalnie)
Przygotowanie Kapusty
- Przygotowanie liści kapusty: Wyciąć głąb z główki kapusty i umieścić ją w dużym garnku z wrzącą wodą. Po kilku minutach gotowania, zewnętrzne liście kapusty zmiękną i będą łatwo się ściągać.
- Odnerwianie: Po zdjęciu zewnętrznych liści, wystudzić je i ostrym nożem usunąć grube nerwy.
Farsz Ziemniaczany
- Obróbka ziemniaków: Ziemniaki obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. Możesz również użyć robota kuchennego dla szybszego efektu. Ułożyć na sicie, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Cebula i kasza: Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na masle ghee lub oleju. Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą.
- Mieszanie farszu: Do startych ziemniaków dodać podsmażoną cebulę, surowe jajko i opłukaną kaszę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem, a następnie wszystko dokładnie wymieszać.
Składanie i Gotowanie
- Formowanie gołąbków: Na każdym liściu kapusty umieścić porcję farszu, następnie zwinąć gołąbek i ułożyć w garnku wyłożonym liśćmi kapusty.
- Gotowanie: Gołąbki zalać bulionem warzywnym, dodając opcjonalnie listki laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem około 1 godziny.
Podawanie i Opcje Sosów
- Sos Pomidorowy: Klasyczny wybór, który świetnie komponuje się z ziemniaczanym farszem.
- Sos Grzybowy: Dla odmiany, sos grzybowy doda gołąbkom głębokości smaku.
- Sos Śmietanowy: Jeżeli jesteś fanem kuchni bardziej kremowej, sos śmietanowy będzie doskonałą opcją.
Smacznego!
Oto Twój przewodnik po przygotowaniu gołąbków z tartych ziemniaków. Te przepyszne, uniwersalne i stosunkowo łatwe do przygotowania gołąbki, z pewnością zaskoczą i zachwycą niejednego smakosza. Dzięki różnorodności sosów, z którymi można je podawać, stanowią doskonałe danie na różne okazje. Życzę smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂