Grzybowy żurek przygotowany na esencjonalnym grzybowym wywarze i domowym zakwasie żurkowym to pyszna, super zdrowa i rozgrzewająca zupa. Z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków i białej kiełbasy syte danie jednogarnkowe.
W niektórych regionach Polski postny żur grzybowy to danie wigilijne. Nie znam tej tradycji, ale z ogromnym apetytem mogę taką zupę jeść bardzo często przez cały okrągły rok.
Zapraszam do przepisu!
Składniki na 4 porcje:
- 20 g suszonych borowików
- 0,5 l bulionu warzywnego/mięsnego
- 0,5 l zakwasu żurkowego
- ugotowane purée ziemniaczane
- biała kiełbasa – 4 sztuki
- sól, pieprz
- majeranek
- śmietana
- natka zielonej pietruszki
Przygotowanie:
- grzyby zalej szklanką wody i zostaw na noc do namoczenia
- następnego dnia — większe kawałki grzybów pokrój na mniejsze, wywar z moczenia przecedź przez sitko do garnka, w którym przygotowujesz zupę. Dolej bulion i zakwas żurkowy. Przed wlaniem zakwasu zamieszaj go i lej przez sitko, by zatrzymać otręby z mąki. Mąka z zakwasu jest ok, bo świetnie zagęści zupę. Dodaj do garnka listek laurowy i ziele angielskie z zakwasu
- po zagotowaniu dołóż białą kiełbasę i gotuj przez kilka minut, następnie wyłącz i pozostaw na 10 minut, by kiełbasa doszła. Ewentualnie dosól, dodaj zmielony pieprz z młynka i roztarty w palcach majeranek
- kiełbasę pokrój na plasterki. Podawaj żurek zabielony śmietaną i z ziemniaczanym purée. Ziemniaki możesz dodać po prostu w zupie lub na oddzielnym talerzyku okraszone np. skwarkami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂