W sezonie, gdy ลwieลผe kurki sฤ
na wyciฤ
gniฤcie dลoni, warto wykorzystaฤ ich potencjaล. Sฤ
nie tylko zdrowe, ale wyjฤ
tkowo podnoszฤ
smakowitoลฤ kaลผdej potrawy, w ktรณrej zostaลy wykorzystane. Dziล wylฤ
dowaลy w gulaszu z indyka. Niby zwykลy gulasz, a z dodatkiem pomaraลczowych grzybkรณw jest po prosty doskonaลy.
Delikatne miฤso indycze i kurki wspaniale siฤ uzupeลniajฤ
.
Skลadniki:
- 1 kg miฤsa z udลบca indyczego
- 1 cebula
- 2 ลyลผki mฤ ki krupczatki
- sรณl, pieprz
- papryka w proszku
- listek laurowy, ziele angielskie
- okoลo 300 g kurek
- pฤczek koperku
- 1,5-2 szklanki bulionu
- 200 ml ลmietany
- 2 ลyลผki oleju
Wykonanie:
- miฤso odfiletowaฤ, obraฤ z powiฤzi i bลonek, nastฤpnie pociฤ ฤ w duลผฤ kostkฤ. Oprรณszyฤ solฤ , pieprzem i czerwonฤ paprykฤ , obtoczyฤ kaลผdy kawaลek w mฤ ce, nadmiar strzฤ snฤ ฤ. Obsmaลผyฤ na gorฤ cym oleju do zrumienienia. Miฤso zsunฤ ฤ i na tym samym tลuszczu zeszkliฤ pokrojonฤ w piรณrka cebulฤ
- obsmaลผone miฤso z cebulฤ zalaฤ w pลaskim rondlu bulionem, dodaฤ przyprawy i dusiฤ pod przykryciem okoลo 1 godziny, aลผ bฤdzie zupeลnie miฤkkie
- w miฤdzyczasie opลukaฤ kurki, wiฤksze podzieliฤ na pรณล i dodaฤ do gulaszu koลo 10-15 minut pod koniec duszenia
- podawaฤ z kaszฤ , ryลผem lub kluskami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐