Gulasz z indyka z kurkami

W sezonie, gdy świeże kurki są na wyciągnięcie dłoni, warto wykorzystać ich potencjał. Są nie tylko zdrowe, ale wyjątkowo podnoszą smakowitość każdej potrawy, w której zostały wykorzystane. Dziś wylądowały w gulaszu z indyka. Niby zwykły gulasz, a z dodatkiem pomarańczowych grzybków jest po prosty doskonały.

Delikatne mięso indycze i kurki wspaniale się uzupełniają.

Składniki:

  • 1 kg mięsa z udźca indyczego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • sól, pieprz
  • papryka w proszku
  • listek laurowy, ziele angielskie
  • około 300 g kurek
  • pęczek koperku
  • 1,5-2 szklanki bulionu
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

  • mięso odfiletować, obrać z powięzi i błonek, następnie pociąć w dużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i czerwoną papryką, obtoczyć każdy kawałek w mące, nadmiar strząsnąć. Obsmażyć na gorącym oleju do zrumienienia. Mięso zsunąć i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę
  • obsmażone mięso z cebulą zalać w płaskim rondlu bulionem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem około 1 godziny, aż będzie zupełnie miękkie
  • w międzyczasie opłukać kurki, większe podzielić na pół i dodać do gulaszu koło 10-15 minut pod koniec duszenia
  • podawać z kaszą, ryżem lub kluskami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *