Jajko jako najdoskonalszy produkt ลผywnoลciowy stworzony przez naturฤ to niezbฤdny element zdrowej diety. Nie zawiera wiele kalorii, bo jedno jajo to okoลo 80 kcal. Na szczฤลcie bzdurna kampania anty zdrowotna jakoby jajka podnosiลy cholesterol jest w odwrocie, zresztฤ
cholesterol z jajka nie jest wbudowywany w nasze tkanki.
Jajka zawierajฤ
ย wszystkieย witaminy i mineraลy jakich potrzebujesz do zdrowego funkcjonowania. Miฤdzy innymi do doskonaลe ลบrรณdลo luteiny i zeaksantyny, ktรณra chroni nasze oczy. Dziฤki wลaลciwoลciom antyoksydacyjnym zapobiega uszkodzeniom siatkรณwki wywoลanymi przez wolne rodniki. Musisz wiedzieฤ, ลผe luteina z jajka jest trzy razy lepiej przyswajalna niลผ z innych ลบrรณdeล. Jako nieliczny produkt spoลผywczy zawiera selen i jod.
Jajko oczywiลcie naleลผy spoลผywaฤ w caลoลci, a jeลli juลผ to samo ลผรณลtko, bo tu znajduje siฤ koncentracja wszystkich dobroci. Biaลko posiada wลaลciwoลci uczulujฤ
ce, dlatego trzeba o tym wiedzieฤ podajฤ
c je maลym dzieciom.
Najzdrowsze sฤ
jajka spoลผywane z pรณลpลynnym ลผรณลtkiem, a wiฤc jajko na miฤkko, sadzone z „lejฤ
cym” ลผรณลtkiem i jajka w koszulce. Wbrew pozorom wcale nie jest ลatwo usmaลผyฤ jajko sadzone z pรณลpลynnym ลผรณลtkiem, bo albo ลผรณลtko siฤ zetnie, albo biaลko przyrumieni na chrupiฤ
co. Wystarczy poznaฤ kilka prostych zasad, a jajko sadzone bฤdzie idealne. Waลผne jest, by wybiฤ jajko na dobrze rozgrzanฤ
patelniฤ, poniewaลผ ลatwiej wtedy zapanowaฤ nad ksztaลtem jajka. Szybko siฤ zetnie i nie rozleje siฤ na caลฤ
patelniฤ.
Potem temperaturฤ najlepiej zmniejszyฤ, by biaลko powoli siฤ ลcinaลo. Pozostanie wรณwczas biaลe, bez przypalonych brzegรณw. Biaลko ลcina siฤ w temperaturze 60-70*C, ลผรณลtko 65-70*C.
Po wybiciu jajek na patelniฤ dodaj ลyลผeczkฤ wody – to taki maลy trik, biaลko pozostanie wรณwczas bez chrupiฤ
cych, przypalonych brzegรณw. Najsmaczniejsze jajko sadzone przygotujesz na maลle, moลผesz uลผyฤ zwykลego masลa lub ghee.
Skลadniki:
- 4 jajka
- 2 ลyลผeczki masลa/masลa klarowanego
- sรณl, pieprz
- patelnia ceramiczna
Przygotowanie:
- rozgrzej masลo na patelni. Gdy masลo zaswierczy wybij ostroลผnie jajka tak, by nie uszkodziฤ bลonki otaczajฤ cej ลผรณลtko
- smaลผ jajko 3-4 minuty, aลผ biaลko caลkowicie siฤ zetnie. Moลผna smaลผyฤ pod przykryciem, jest wtedy nieco szybciej, ale ลผรณลtko straci swรณj kolorek, poniewaลผ zetnie siฤ cieniutka warstwa biaลka jaka otula ลผรณลtko i przezroczyste surowe biaลko zmieni kolor na biaลy przykrywajฤ c ลผรณลtko
- na koniec jajka posรณl i oprรณsz pieprzem. Jeลl posolisz wczeลnej, ลผรณลtko bฤdzie w kropki
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐