Jajka sadzone – idealne

Jajko jako najdoskonalszy produkt ลผywnoล›ciowy stworzony przez naturฤ™ to niezbฤ™dny element zdrowej diety. Nie zawiera wiele kalorii, bo jedno jajo to okoล‚o 80 kcal. Na szczฤ™ล›cie bzdurna kampania anty zdrowotna jakoby jajka podnosiล‚y cholesterol jest w odwrocie, zresztฤ… cholesterol z jajka nie jest wbudowywany w nasze tkanki.

Jajka zawierajฤ…ย wszystkieย witaminy i mineraล‚y jakich potrzebujesz do zdrowego funkcjonowania. Miฤ™dzy innymi do doskonaล‚e ลบrรณdล‚o luteiny i zeaksantyny, ktรณra chroni nasze oczy. Dziฤ™ki wล‚aล›ciwoล›ciom antyoksydacyjnym zapobiega uszkodzeniom siatkรณwki wywoล‚anymi przez wolne rodniki. Musisz wiedzieฤ‡, ลผe luteina z jajka jest trzy razy lepiej przyswajalna niลผ z innych ลบrรณdeล‚. Jako nieliczny produkt spoลผywczy zawiera selen i jod.

Jajko oczywiล›cie naleลผy spoลผywaฤ‡ w caล‚oล›ci, a jeล›li juลผ to samo ลผรณล‚tko, bo tu znajduje siฤ™ koncentracja wszystkich dobroci. Biaล‚ko posiada wล‚aล›ciwoล›ci uczulujฤ…ce, dlatego trzeba o tym wiedzieฤ‡ podajฤ…c je maล‚ym dzieciom.

Najzdrowsze sฤ… jajka spoลผywane z pรณล‚pล‚ynnym ลผรณล‚tkiem, a wiฤ™c jajko na miฤ™kko, sadzone z „lejฤ…cym” ลผรณล‚tkiem i jajka w koszulce. Wbrew pozorom wcale nie jest ล‚atwo usmaลผyฤ‡ jajko sadzone z pรณล‚pล‚ynnym ลผรณล‚tkiem, bo albo ลผรณล‚tko siฤ™ zetnie, albo biaล‚ko przyrumieni na chrupiฤ…co. Wystarczy poznaฤ‡ kilka prostych zasad, a jajko sadzone bฤ™dzie idealne. Waลผne jest, by wybiฤ‡ jajko na dobrze rozgrzanฤ… patelniฤ™, poniewaลผ ล‚atwiej wtedy zapanowaฤ‡ nad ksztaล‚tem jajka. Szybko siฤ™ zetnie i nie rozleje siฤ™ na caล‚ฤ… patelniฤ™.

Potem temperaturฤ™ najlepiej zmniejszyฤ‡, by biaล‚ko powoli siฤ™ ล›cinaล‚o. Pozostanie wรณwczas biaล‚e, bez przypalonych brzegรณw. Biaล‚ko ล›cina siฤ™ w temperaturze 60-70*C, ลผรณล‚tko 65-70*C.

Po wybiciu jajek na patelniฤ™ dodaj ล‚yลผeczkฤ™ wody – to taki maล‚y trik, biaล‚ko pozostanie wรณwczas bez chrupiฤ…cych, przypalonych brzegรณw. Najsmaczniejsze jajko sadzone przygotujesz na maล›le, moลผesz uลผyฤ‡ zwykล‚ego masล‚a lub ghee.

Skล‚adniki:

  • 4 jajka
  • 2 ล‚yลผeczki masล‚a/masล‚a klarowanego
  • sรณl, pieprz
  • patelnia ceramiczna

Przygotowanie:

  • rozgrzej masล‚o na patelni. Gdy masล‚o zaswierczy wybij ostroลผnie jajka tak, by nie uszkodziฤ‡ bล‚onki otaczajฤ…cej ลผรณล‚tko 
  • smaลผ jajko 3-4 minuty, aลผ biaล‚ko caล‚kowicie siฤ™ zetnie. Moลผna smaลผyฤ‡ pod przykryciem, jest wtedy nieco szybciej, ale ลผรณล‚tko straci swรณj kolorek, poniewaลผ zetnie siฤ™ cieniutka warstwa biaล‚ka jaka otula ลผรณล‚tko i przezroczyste surowe biaล‚ko zmieni kolor na biaล‚y przykrywajฤ…c ลผรณล‚tko
  • na koniec jajka posรณl i oprรณsz pieprzem. Jeล›l posolisz wczeล›nej, ลผรณล‚tko bฤ™dzie w kropki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *