Wydaje Ci siฤ, ลผe stek to elitarne danie, ktรณre moลผe zaserwowaฤ tylko najlepsza restauracja? To prawdziwa sztuka โ tak mawiajฤ
mistrzowie patelni. Jeลli kupisz dobre miฤso, wystarczy kilka dobrych rad i moลผesz zabลysnฤ
ฤ w kuchni!
Najลatwiej usmaลผyฤ jeden grubszy stek i poporcjowaฤ go niลผ kilka cienkich, ktรณre ลatwo moลผna przepiec.
Wybรณr miฤsa
Wybรณr odpowiedniego miฤsa to sprawa pierwszoplanowa. Perfekcyjny stek upieczesz tylko z dobrej gatunkowo woลowiny i to nie kaลผdej. Miฤkki i soczysty stek przygotujesz jedynie z miฤsa pochodzฤ cego z krรณw ras miฤsnych. Takie miฤso, zanim trafi na sklepowฤ pรณลkฤ, wisi w chลodniach o temperaturze 3`C od 7 do 10 dni. Idealna woลowina poprzerastana jest tลuszczykiem, tzw. marmurkowa. Miฤso jest drogie, ale warto sprรณbowaฤ, jak smakuje naprawdฤ dobra woลowina. Na stek idealny jest rostbef lub antrykot.
Przygotowanie miฤsa
Miฤso naleลผy co najmniej 30-60 minut przed smaลผeniem wyjฤ ฤ z lodรณwki. Unikniesz wรณwczas szoku termicznego, a miฤso rรณwnomiernie siฤ upiecze. Po ogrzaniu miฤso naleลผy umyฤ i dobrze osuszyฤ, nastฤpnie posoliฤ, oprรณszyฤ pieprzem i natrzeฤ olejem, a wลaลciwie wmasowaฤ w stek przyprawy. TAK WลAลNIE – MIฤSO SOLIMY! Gdy miฤso siฤ zetnie, nie ma juลผ szansy, by sรณl wniknฤลa do ลrodka. Nie solimy jedynie miฤsa, ktรณre zamierzamy przechowywaฤ w lodรณwce przez kilka dni, wรณwczas absolutnie nie!
Tลuszcz do smaลผenia
Uลผywamy tylko i wyลฤ cznie tลuszczu, ktรณry ma wysokฤ temperaturฤ dymienia: olej rzepakowy, masลo klarowane. Steki potrzebujฤ przynajmniej 150`C. Do smaลผenia stekรณw najlepiej nadaje siฤ patelnia ลผeliwna, stalowa lub ceramiczna, teflonowa nie!
Smaลผenie
Naleลผy dobrze rozgrzaฤ patelniฤ โ bez tลuszczu, miฤso siฤ wรณwczas nie przyklei do patelni. Do smaลผenia wystarczy olej, ktรณry zostaล wczeลniej wmasowany do miฤsa z przyprawami. To pozwoli, by powierzchnia miฤsa ลadnie siฤ zbrฤ
zowiลa โ skarmelizowaลa – to caลy smak steku. Wytworzona skorupka zatrzyma rรณwnieลผ soki wewnฤ
trz miฤsa.
Po poลoลผeniu stekรณw na patelni nie ruszaj ich! Stek odwracamy tylko raz! Do odwracania uลผywaj tylko szczypcรณw, ลopatki, nigdy widelca!ย Nie nakลuwaj miฤsa widelcem, bo sok wypลynie, a miฤso bฤdzie suche i wiรณrowate.
Jak dลugo smaลผyฤ?
Generalna zasada: na kaลผdy 1 cm gruboลci miฤsa smaลผymy po 1 minucie z kaลผdej strony, otrzymamy wรณwczas krwisty stek, takลผe np. stek gruboลci 3,5 cm smaลผymy po 3,5 minuty z kaลผdej strony. Tak wyglฤ dajฤ stopnie wysmaลผenia stekรณw:
- Blue โ stek bardzo krwisty
- Rare โ stek krwisty โ miฤso prawie surowe. Temperatura ลrodka – 45`C. Sok wypลywajฤ cy z miฤsa jest ciemnoczerwony
- Medium rare โ stek ลrednio krwisty.ย Temperatura ลrodka – 55`C. Sok wypลywajฤ cy z miฤsa jest czerwonawy
- Medium โ ลrednio wypieczony.ย Miฤso rรณลผowe od gรณry do doลu. Temperatura ลrodka – 65`C. Wypลywajฤ cy sok jest rรณลผowy
- Medium Well โ stek dobrze wysmaลผony.
- Well done – stek bardzo dobrze przepieczony.ย Temperatura ลrodka 85`C. Sok wypลywajฤ cy z miฤsa jest przezroczysty
Nie kroiฤ miฤsa zaraz po usmaลผeniu!
Po usmaลผeniu miฤso naleลผy odstawiฤ na deskฤ lub ruszt, by doszลo. Odstawienie miฤsa umoลผliwi rรณwnomierne rozpลyniฤcie siฤ krwi i sokรณw po caลym kawaลku steka. Dziฤki temu wลรณkna siฤ rozluลบniฤ
, miฤso zachowa rรณwny kolor, bฤdzie miฤkkie i delikatne.ย Wilgoฤ odparuje, a skรณrka pozostanie chrupiฤ
ca i aromatyczna.
Miฤsa nie wolno przykrywaฤ!ย Bลฤdem jest przykrywanie miฤsa foliฤ
, bo siฤ zaparza i staje siฤ gumowate.
Miฤso moลผna podgrzewaฤ w piekarniku, w temperaturze 180`C przez 3-4 minuty. Taki zabieg nie zmieni stanu wysmaลผenia, a sprawi, ลผe miฤso bฤdzie podgrzane.
Stek ลwietnie smakuje z maseลkiem zioลowym. Pokrรณj ulubione zioลa i przyprawy, wymieszaj z miฤkkim masลem. Uformuj z masลa rulonik, zawiล go w foliฤ, wลรณลผ do zamraลผarki. Przed podaniem stekรณw pokrรณj masลo w plasterki i rozลรณลผ na stekach. Masลo pod wpลywem temperatury delikatnie siฤ rozpuลci.
Mam nadziejฤ, ลผe zebrane informacje pomogฤ
Ci upiec wspaniaลego steka. Warto jednak pamiฤtaฤ, ลผe trening czyni mistrza!
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐