Jak upiec perfekcyjny stek?

Wydaje Ci siฤ™, ลผe stek to elitarne danie, ktรณre moลผe zaserwowaฤ‡ tylko najlepsza restauracja? To prawdziwa sztuka โ€” tak mawiajฤ… mistrzowie patelni. Jeล›li kupisz dobre miฤ™so, wystarczy kilka dobrych rad i moลผesz zabล‚ysnฤ…ฤ‡ w kuchni!

Najล‚atwiej usmaลผyฤ‡ jeden grubszy stek i poporcjowaฤ‡ go niลผ kilka cienkich, ktรณre ล‚atwo moลผna przepiec.

Wybรณr miฤ™sa

Wybรณr odpowiedniego miฤ™sa to sprawa pierwszoplanowa. Perfekcyjny stek upieczesz tylko z dobrej gatunkowo woล‚owiny i to nie kaลผdej. Miฤ™kki i soczysty stek przygotujesz jedynie z miฤ™sa pochodzฤ…cego z krรณw ras miฤ™snych. Takie miฤ™so, zanim trafi na sklepowฤ… pรณล‚kฤ™, wisi w chล‚odniach o temperaturze 3`C od 7 do 10 dni. Idealna woล‚owina poprzerastana jest tล‚uszczykiem, tzw. marmurkowa. Miฤ™so jest drogie, ale warto sprรณbowaฤ‡, jak smakuje naprawdฤ™ dobra woล‚owina. Na stek idealny jest rostbef lub antrykot.

Przygotowanie miฤ™sa

Miฤ™so naleลผy co najmniej 30-60 minut przed smaลผeniem wyjฤ…ฤ‡ z lodรณwki. Unikniesz wรณwczas szoku termicznego, a miฤ™so rรณwnomiernie siฤ™ upiecze. Po ogrzaniu miฤ™so naleลผy umyฤ‡ i dobrze osuszyฤ‡, nastฤ™pnie posoliฤ‡, oprรณszyฤ‡ pieprzem i natrzeฤ‡ olejem, a wล‚aล›ciwie wmasowaฤ‡ w stek przyprawy. TAK WลAลšNIE – MIฤ˜SO SOLIMY! Gdy miฤ™so siฤ™ zetnie, nie ma juลผ szansy, by sรณl wniknฤ™ล‚a do ล›rodka. Nie solimy jedynie miฤ™sa, ktรณre zamierzamy przechowywaฤ‡ w lodรณwce przez kilka dni, wรณwczas absolutnie nie!

Tล‚uszcz do smaลผenia

Uลผywamy tylko i wyล‚ฤ…cznie tล‚uszczu, ktรณry ma wysokฤ… temperaturฤ™ dymienia: olej rzepakowy, masล‚o klarowane. Steki potrzebujฤ… przynajmniej 150`C. Do smaลผenia stekรณw najlepiej nadaje siฤ™ patelnia ลผeliwna, stalowa lub ceramiczna, teflonowa nie!

Smaลผenie

Naleลผy dobrze rozgrzaฤ‡ patelniฤ™ โ€” bez tล‚uszczu, miฤ™so siฤ™ wรณwczas nie przyklei do patelni. Do smaลผenia wystarczy olej, ktรณry zostaล‚ wczeล›niej wmasowany do miฤ™sa z przyprawami. To pozwoli, by powierzchnia miฤ™sa ล‚adnie siฤ™ zbrฤ…zowiล‚a โ€” skarmelizowaล‚a – to caล‚y smak steku. Wytworzona skorupka zatrzyma rรณwnieลผ soki wewnฤ…trz miฤ™sa.

Po poล‚oลผeniu stekรณw na patelni nie ruszaj ich! Stek odwracamy tylko raz! Do odwracania uลผywaj tylko szczypcรณw, ล‚opatki, nigdy widelca!ย  Nie nakล‚uwaj miฤ™sa widelcem, bo sok wypล‚ynie, a miฤ™so bฤ™dzie suche i wiรณrowate.

Jak dล‚ugo smaลผyฤ‡?

Generalna zasada: na kaลผdy 1 cm gruboล›ci miฤ™sa smaลผymy po 1 minucie z kaลผdej strony, otrzymamy wรณwczas krwisty stek, takลผe np. stek gruboล›ci 3,5 cm smaลผymy po 3,5 minuty z kaลผdej strony. Tak wyglฤ…dajฤ… stopnie wysmaลผenia stekรณw:

  • Blue โ€” stek bardzo krwisty
  • Rare โ€” stek krwisty โ€” miฤ™so prawie surowe. Temperatura ล›rodka – 45`C. Sok wypล‚ywajฤ…cy z miฤ™sa jest ciemnoczerwony
  • Medium rare โ€” stek ล›rednio krwisty.ย Temperatura ล›rodka – 55`C. Sok wypล‚ywajฤ…cy z miฤ™sa jest czerwonawy
  • Medium โ€” ล›rednio wypieczony.ย Miฤ™so rรณลผowe od gรณry do doล‚u. Temperatura ล›rodka – 65`C. Wypล‚ywajฤ…cy sok jest rรณลผowy
  • Medium Well โ€” stek dobrze wysmaลผony.
  • Well done – stek bardzo dobrze przepieczony.ย Temperatura ล›rodka 85`C. Sok wypล‚ywajฤ…cy z miฤ™sa jest przezroczysty

Nie kroiฤ‡ miฤ™sa zaraz po usmaลผeniu!

Po usmaลผeniu miฤ™so naleลผy odstawiฤ‡ na deskฤ™ lub ruszt, by doszล‚o. Odstawienie miฤ™sa umoลผliwi rรณwnomierne rozpล‚yniฤ™cie siฤ™ krwi i sokรณw po caล‚ym kawaล‚ku steka. Dziฤ™ki temu wล‚รณkna siฤ™ rozluลบniฤ…, miฤ™so zachowa rรณwny kolor, bฤ™dzie miฤ™kkie i delikatne.ย Wilgoฤ‡ odparuje, a skรณrka pozostanie chrupiฤ…ca i aromatyczna.

Miฤ™sa nie wolno przykrywaฤ‡!ย Bล‚ฤ™dem jest przykrywanie miฤ™sa foliฤ…, bo siฤ™ zaparza i staje siฤ™ gumowate.
Miฤ™so moลผna podgrzewaฤ‡ w piekarniku, w temperaturze 180`C przez 3-4 minuty. Taki zabieg nie zmieni stanu wysmaลผenia, a sprawi, ลผe miฤ™so bฤ™dzie podgrzane.

Stek ล›wietnie smakuje z maseล‚kiem zioล‚owym. Pokrรณj ulubione zioล‚a i przyprawy, wymieszaj z miฤ™kkim masล‚em. Uformuj z masล‚a rulonik, zawiล„ go w foliฤ™, wล‚รณลผ do zamraลผarki. Przed podaniem stekรณw pokrรณj masล‚o w plasterki i rozล‚รณลผ na stekach. Masล‚o pod wpล‚ywem temperatury delikatnie siฤ™ rozpuล›ci.

Mam nadziejฤ™, ลผe zebrane informacje pomogฤ… Ci upiec wspaniaล‚ego steka. Warto jednak pamiฤ™taฤ‡, ลผe trening czyni mistrza!

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *