Jak uratować zwarzony krem

Ciasta z kremami i torty to must have na świątecznym stole. Krem maślany i maślano-budyniowy należą do lubionych.

Niby proste do wykonania, ale czasem wystarczy jedna sekunda za długiego miksowania i zamiast gładkiego kremu masz masę pełną grudek. Dlaczego?  Właściwie nie wiadomo, bo i składniki były w temperaturze pokojowej i dodawałaś budyń małymi porcjami, a tu klops!

Tylko nie wpadaj w panikę, bo jest na to prosty, wręcz banalny sposób, a co najważniejsze zawsze działa.

Sposób na zwarzony krem:

  • zwarzoną masę przełóż do  metalowej miski i umieść na garnku z gotującą się wodą. Miska z kremem nie może dotykać lustra wody
  • zacznij miksować i obserwuj krem. Ciepło i miksowanie rozpuszczą wszystkie grudki, a krem odzyska pierwotną konsystencję
  • gdy widzisz, że masło się topi, zdejmij miskę z kąpieli wodnej i miksuj dalej. Gdy grudki są dalej widoczne ustaw miskę z powrotem i miksuj jeszcze chwilę 
  • krem wstaw do lodówki, by się ostudził. Krem jest gotowy do użycia

POWODZENIA !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *