Ciasta z kremami i torty to must have na świątecznym stole. Krem maślany i maślano-budyniowy należą do lubionych.
Niby proste do wykonania, ale czasem wystarczy jedna sekunda za długiego miksowania i zamiast gładkiego kremu masz masę pełną grudek. Dlaczego? Właściwie nie wiadomo, bo i składniki były w temperaturze pokojowej i dodawałaś budyń małymi porcjami, a tu klops!
Tylko nie wpadaj w panikę, bo jest na to prosty, wręcz banalny sposób, a co najważniejsze zawsze działa.
Sposób na zwarzony krem:
- zwarzoną masę przełóż do metalowej miski i umieść na garnku z gotującą się wodą. Miska z kremem nie może dotykać lustra wody
- zacznij miksować i obserwuj krem. Ciepło i miksowanie rozpuszczą wszystkie grudki, a krem odzyska pierwotną konsystencję
- gdy widzisz, że masło się topi, zdejmij miskę z kąpieli wodnej i miksuj dalej. Gdy grudki są dalej widoczne ustaw miskę z powrotem i miksuj jeszcze chwilę
- krem wstaw do lodówki, by się ostudził. Krem jest gotowy do użycia
POWODZENIA !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂