Jeżynowe pierogi z serem

Pierogi z serem to klasyk i smakuje o każdej porze roku. Dzisiejsze pierożki otulone różowym ciastem, idealne są na letnie dni, najlepsze w porze owocowania jeżyn. Do ciasta pierogowego zamiast wody użyłam właśnie soku z jeżyn stąd ich cudowny kolorek. Jeżyny to prawdziwa skarbnica antyoksydantów i warto wykorzystać je w każdej jadalnej formie.

Zaręczam, że z kolorowym ciastem współpracuje się dużo bardziej przyjemnie, a gotowe pierożki radują nie tylko oko. Jeśli nudzi Cię lepienie białych pierogów, zapraszam na kolorową odmianę. Wielbiciele pierogów na słodko będą zachwyceni. Pierogi podałam z jogurtem posłodzonym  różanym cukrem.

Zapraszam do przepisu!

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki orkiszowej 700
  • 3/4 szklanki jeżyn + 1/3 szklanki wody+1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła/oleju

Składniki na nadzienie serowe:

  • 250 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu

Dodatkowo:

  • jogurt
  • cukier różany
  • jeżyny

Wykonanie:

  • jeżyny umieścić w małym garnuszku, zalać wodą, zagotować. Gotować kilka minut, aż puszczą kolor, następnie przecisnąć przez sitko. Powinno być około 150 ml soku
  • do przygotowania ciasta pierogowego, zamiast wody wykorzystać przygotowany sok. Mąkę wymieszać z jeszcze ciepłym sokiem, masłem i solą. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut
  • twaróg wymieszać z żółtkiem i cukrem. Jogurt wymieszać z różanym cukrem, umieścić w lodówce 
  • ciasto podzielić na 3 części. Kolejno cienko rozwałkować każdy placek, foremką wycinać krążki, nakładać po łyżeczce twarogowego farszu i dokładnie zlepić brzegi. Zlepione pierogi układać na ściereczce lub na blacie/ desce podsypanej mąką. Gotować w dużej ilości osolonej wody przez kilka minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody
  • wyjmować łyżką cedzakową. Podawać gorące z sosem jogurtowym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *