Pierogi z serem to klasyk i smakuje o każdej porze roku. Dzisiejsze pierożki otulone różowym ciastem, idealne są na letnie dni, najlepsze w porze owocowania jeżyn. Do ciasta pierogowego zamiast wody użyłam właśnie soku z jeżyn stąd ich cudowny kolorek. Jeżyny to prawdziwa skarbnica antyoksydantów i warto wykorzystać je w każdej jadalnej formie.
Zaręczam, że z kolorowym ciastem współpracuje się dużo bardziej przyjemnie, a gotowe pierożki radują nie tylko oko. Jeśli nudzi Cię lepienie białych pierogów, zapraszam na kolorową odmianę. Wielbiciele pierogów na słodko będą zachwyceni. Pierogi podałam z jogurtem posłodzonym różanym cukrem.
Zapraszam do przepisu!
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki orkiszowej 700
- 3/4 szklanki jeżyn + 1/3 szklanki wody+1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła/oleju
Składniki na nadzienie serowe:
- 250 g twarogu
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru/ksylitolu
Dodatkowo:
- jogurt
- cukier różany
- jeżyny
Wykonanie:
- jeżyny umieścić w małym garnuszku, zalać wodą, zagotować. Gotować kilka minut, aż puszczą kolor, następnie przecisnąć przez sitko. Powinno być około 150 ml soku
- do przygotowania ciasta pierogowego, zamiast wody wykorzystać przygotowany sok. Mąkę wymieszać z jeszcze ciepłym sokiem, masłem i solą. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut
- twaróg wymieszać z żółtkiem i cukrem. Jogurt wymieszać z różanym cukrem, umieścić w lodówce
- ciasto podzielić na 3 części. Kolejno cienko rozwałkować każdy placek, foremką wycinać krążki, nakładać po łyżeczce twarogowego farszu i dokładnie zlepić brzegi. Zlepione pierogi układać na ściereczce lub na blacie/ desce podsypanej mąką. Gotować w dużej ilości osolonej wody przez kilka minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody
- wyjmować łyżką cedzakową. Podawać gorące z sosem jogurtowym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂