Kapuśniak z czerwonej kapusty

Kapuśniak to tania i super zdrowa zupa. Syci, rozgrzewa w słotne dni i jest bardzo smaczna. Niestety zupy coraz rzadziej pojawiają się na naszych stołach. A szkoda, bo właściwie przygotowana zupa dostarcza cennych witamin i minerałów, odchudza, a nawet leczy.

Zupa z „wkładką” może stanowić cały posiłek. Fioletowy kapuśniak to już absolutny rarytas. Pokusiłam się o eksperyment i zrobiłam go jedynie dzięki temu, iż wcześniej sama zakisiłam czerwona kapustę, w handlu z tego co w wiem jest nieosiągalna. Kapuśniak jest pyszny, a odgrzewany nazajutrz jeszcze smaczniejszy.

Składniki:

  • 500 g kiszonej czerwonej kapusty lub więcej
  • 400- 500 g wędzonego boczku
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki smalczyku ze skwarkami
  • 2-3 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • około 2 l wody

Wykonanie:

  • boczek ugotować do miękkości, usunąć z garnka, dołożyć kiszoną kapustę, przyprawy i gotować około 30 minut, aż zmięknie
  • obrać warzywa i pokroić w kostkę i ugotować w oddzielnym garnku około 20 minut, aż będą miękkie. Warzywa gotowane z kapustą nie ugotują się, pozostaną twarde (możesz gotować zupę w jednym garnku – najpierw warzywa i do miękkich, już ugotowanych dołożyć kiszoną kapustę i gotować razem warzywa i kapustę do miękkości)
  • połączyć oba wywary. Skorygować ilość soli i pieprzu. Dodać smalec ze skwarkami i ewentualnie pokrojony boczek z gotowania wywaru

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *