Jedzenie kapusty pekińskiej to samo zdrowie. Kolor na to nie wskazuje, ale posiada multum beta-karotenu, także mnóstwo mikroelementów wspierających nasze zdrowie. Najczęściej przygotowujemy z niej surówki. Bardzo dobrze smakuje również smażona z patelni lub woka, wówczas wydobywa swój naturalny słodki smak. Tak najczęściej jest wykorzystywana w kuchni azjatyckiej. Warto zatem czasem dla odmiany zrobić ją na gorąco. Podsmażona na oleju sezamowym z dodatkiem imbiru i czosnku jest pyszna. Najważniejsze – przygotujesz ten smaczny dodatek do drugiego dania błyskawicznie.
Składniki:
- 1 główka kapusty pekińskiej
- olej sezamowy
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru
- 1 łyżka masła
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
- kapustę przekroić na pół, wyciąć głąb, natępnie poszatkować w 1,5-2 cm paski
- imbir i czosnek obrać i rozdrobnić. Podsmażyć na rozgrzanym oleju sezamowym. Dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać i pozostawić przykrytą przez kilka minut, aż zmięknie
- doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, na sam koniec wmieszać łyżkę masła. Podawać na gorąco
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂