Kapusta pekińska z patelni

Jedzenie kapusty pekińskiej to samo zdrowie. Kolor na to nie wskazuje, ale posiada multum beta-karotenu, także mnóstwo mikroelementów wspierających nasze zdrowie. Najczęściej przygotowujemy z niej surówki. Bardzo dobrze smakuje również smażona z patelni lub woka,   wówczas wydobywa swój naturalny słodki smak. Tak najczęściej jest wykorzystywana w kuchni azjatyckiej. Warto zatem czasem dla odmiany zrobić ją na gorąco. Podsmażona na oleju sezamowym z dodatkiem imbiru i czosnku jest pyszna. Najważniejsze – przygotujesz ten smaczny dodatek do drugiego dania błyskawicznie.

Składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • olej sezamowy
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżka masła
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • kapustę przekroić na pół, wyciąć głąb, natępnie poszatkować w 1,5-2 cm paski
  • imbir i czosnek obrać i rozdrobnić. Podsmażyć na rozgrzanym oleju sezamowym. Dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać i pozostawić przykrytą przez kilka minut, aż zmięknie
  • doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, na sam koniec wmieszać łyżkę masła. Podawać na gorąco

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *