Karp w galarecie to bardzo smaczna przekฤ…ska. Sezon ล›wiฤ…teczny co prawda minฤ…ล‚, ale karp w galarecie moลผe stanowiฤ‡ smaczny element zimnego karnawaล‚owego bufetu lub po prostu wykwintnฤ… kolacjฤ™. Koniecznie trzeba dodaฤ‡ przekฤ…ska bardzo zdrowa i dietetyczna.

Karp naleลผy do ryb ล›rednio tล‚ustych, ale z przewagฤ… poลผฤ…danych w zdrowej diecie nienasyconych kwasรณw tล‚uszczowych. Zawiera ล‚atwo przyswajalne biaล‚ko i witaminy B1, B6, B12, PP. To takลผe dobre ลบrรณdล‚o skล‚adnikรณw mineralnych: fosforu, potasu, selenu, cynku, ลผelaza, siarki i magnezu.

Karpia uwielbiam, za niezwykle delikatne,  soczyste miฤ™sko. Warto kupiฤ‡ rybฤ™ ze znanego i sprawdzonego ลบrรณdล‚a. Smak karpia w duลผej mierze zaleลผy nie tylko od rodzaju karmy na ktรณrej wzrastaล‚, a ostatnie 3 miesiฤ…ce przed odล‚owieniem powinien pล‚ywaฤ‡ w czystej wodzie.

Taki karp jest oczywiล›cie droลผszy, ale jak smakuje!
W galarecie po prostu obล‚ฤ™dnie! Tak smaczna i zdrowa ryba zasล‚uguje na to by czฤ™ล›ciej, a nie tylko w ล›wiฤ™ta pojawiaฤ‡ siฤ™ na naszym stole! Lubisz karpia w galarecie?
Bardzo polecam!

Skล‚adniki:

  • karp 1,300-1,800 kg
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • kawaล‚ek pora
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 listki laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 5-6 ziarenek czarnego pieprzu
  • sรณl

Dodatkowo:

  • sok z cytryny
  • 1 biaล‚ko
  • 3 listki ลผelatyny

Wykonanie:

  • sprawiฤ‡ karpia, opล‚ukaฤ‡ odciฤ…ฤ‡ gล‚owฤ™, pล‚etwy i ogon, podzieliฤ‡ tuszkฤ™ ryby w poprzek na okoล‚o 4 cm dzwonka, nastฤ™pnie wyciฤ…ฤ‡ grzbiet, tak by z  kaลผdego dzwonka otrzymaฤ‡ dwa filety. Opล‚ukanฤ… rybฤ™ posoliฤ‡ i odstawiฤ‡. Z gล‚owy karpia usunฤ…ฤ‡ oczy i usunฤ…ฤ‡ skrzela (by galareta nie byล‚a gorzka), pozostaล‚e kawaล‚ki ryby dokล‚adnie wypล‚ukaฤ‡
  • wszystkie rybie odpadki zalaฤ‡ wodฤ… tak, by przykryฤ‡ gล‚owฤ™ karpia wodฤ…. Dodaฤ‡ obrane warzywa, przyprawy, opalonฤ… na czarno cebulฤ™ i gotowaฤ‡ 1-1,5 godziny
  • wyล‚owiฤ‡ ugotowane warzywa i w rosole uล‚oลผyฤ‡ przygotowane kawaล‚ki ryby. Gotowaฤ‡ na maล‚ym ogniu 20-30 minut (nie krรณcej, bo skรณra siฤ™ nie dogotuje)
  • ugotowanฤ… rybฤ™ wyjฤ…ฤ‡ delikatnie z wywaru. Jak nieco przestygnie usunฤ…ฤ‡ oล›ci. Uล‚oลผyฤ‡ filety karpia na pรณล‚misku, przyozdobiฤ‡ pociฤ™tฤ… w plasterki marchewkฤ… (zielonym groszkiem, plasterkami jajek …)

Jak sklarowaฤ‡ galaretฤ™?

  • prosty zabieg sprawi, ลผe karp bฤ™dzie siฤ™ piฤ™knie prezentowaล‚ na pรณล‚misku. Niestey bez skarowania galareta jest wyjฤ…tkowo mฤ™tna. Po ugotowaniu wywaru, po wyล‚owieniu karpia i warzyw wlaฤ‡ do garnka roztrzepane biaล‚ko jajka i 2 ล‚yลผki soku z cytryny lub octu. Mieszajฤ…c zagotowaฤ‡ i gotowe!
  • odmierzyฤ‡ potrzebnฤ… iloล›ฤ‡ wywaru na galaretฤ™. Na podanฤ… w przepisie iloล›ฤ‡ ryby zuลผyล‚am 500 ml rosoล‚u. Wylaฤ‡ rosรณล‚ na sito wyล‚oลผone papierowym rฤ™cznikiem lub kilkakrotnie zล‚oลผonฤ… gazฤ… i pozostawiฤ‡ do przefitrowania
  • w miฤ™dzyczasie namoczyฤ‡ 3 listki ลผelatyny w zimnej wodzie. Iloล›ฤ‡ ลผelatyny zmniejszyล‚am prawie o 50% poniewaลผ rybi wywar juลผ ลผeluje sam z siebie, a zbyt twarda galareta jest niesmaczna. Namoczonฤ… ลผelatynฤ™ odcisnฤ…ฤ‡ i rozpuล›ciฤ‡ w przefitrownym gorฤ…cym wywarze
  • zalewaฤ‡ rybฤ™ schล‚odzonฤ…, lekko juลผ tฤ™ลผejฤ…cฤ… galaretฤ…, najlepiej w kilku ratach
  • przechowywaฤ‡ w lodรณwce. Podawaฤ‡ z sokiem z cytryny lub octem

 SMACZNEGO !

Uwagi: moลผesz pominฤ…ฤ‡ dodatek ลผelatyny. Naleลผy wรณwczas wywar odparowaฤ‡ co najmniej o poล‚owฤ™ objฤ™toล›ci

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *