Karp w galarecie to bardzo smaczna przekฤ
ska. Sezon ลwiฤ
teczny co prawda minฤ
ล, ale karp w galarecie moลผe stanowiฤ smaczny element zimnego karnawaลowego bufetu lub po prostu wykwintnฤ
kolacjฤ. Koniecznie trzeba dodaฤ przekฤ
ska bardzo zdrowa i dietetyczna.
Karp naleลผy do ryb ลrednio tลustych, ale z przewagฤ
poลผฤ
danych w zdrowej diecie nienasyconych kwasรณw tลuszczowych. Zawiera ลatwo przyswajalne biaลko i witaminy B1, B6, B12, PP. To takลผe dobre ลบrรณdลo skลadnikรณw mineralnych: fosforu, potasu, selenu, cynku, ลผelaza, siarki i magnezu.
Karpia uwielbiam, za niezwykle delikatne, soczyste miฤsko. Warto kupiฤ rybฤ ze znanego i sprawdzonego ลบrรณdลa. Smak karpia w duลผej mierze zaleลผy nie tylko od rodzaju karmy na ktรณrej wzrastaล, a ostatnie 3 miesiฤ
ce przed odลowieniem powinien pลywaฤ w czystej wodzie.
Taki karp jest oczywiลcie droลผszy, ale jak smakuje!
W galarecie po prostu obลฤdnie! Tak smaczna i zdrowa ryba zasลuguje na to by czฤลciej, a nie tylko w ลwiฤta pojawiaฤ siฤ na naszym stole! Lubisz karpia w galarecie?
Bardzo polecam!
Skลadniki:
- karp 1,300-1,800 kg
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- kawaลek pora
- 1/2 cebuli
- 2-3 listki laurowe
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 5-6 ziarenek czarnego pieprzu
- sรณl
Dodatkowo:
- sok z cytryny
- 1 biaลko
- 3 listki ลผelatyny
Wykonanie:
- sprawiฤ karpia, opลukaฤ odciฤ ฤ gลowฤ, pลetwy i ogon, podzieliฤ tuszkฤ ryby w poprzek na okoลo 4 cm dzwonka, nastฤpnie wyciฤ ฤ grzbiet, tak by z kaลผdego dzwonka otrzymaฤ dwa filety. Opลukanฤ rybฤ posoliฤ i odstawiฤ. Z gลowy karpia usunฤ ฤ oczy i usunฤ ฤ skrzela (by galareta nie byลa gorzka), pozostaลe kawaลki ryby dokลadnie wypลukaฤ
- wszystkie rybie odpadki zalaฤ wodฤ tak, by przykryฤ gลowฤ karpia wodฤ . Dodaฤ obrane warzywa, przyprawy, opalonฤ na czarno cebulฤ i gotowaฤ 1-1,5 godziny
- wyลowiฤ ugotowane warzywa i w rosole uลoลผyฤ przygotowane kawaลki ryby. Gotowaฤ na maลym ogniu 20-30 minut (nie krรณcej, bo skรณra siฤ nie dogotuje)
- ugotowanฤ rybฤ wyjฤ ฤ delikatnie z wywaru. Jak nieco przestygnie usunฤ ฤ oลci. Uลoลผyฤ filety karpia na pรณลmisku, przyozdobiฤ pociฤtฤ w plasterki marchewkฤ (zielonym groszkiem, plasterkami jajek …)
Jak sklarowaฤ galaretฤ?
- prosty zabieg sprawi, ลผe karp bฤdzie siฤ piฤknie prezentowaล na pรณลmisku. Niestey bez skarowania galareta jest wyjฤ tkowo mฤtna. Po ugotowaniu wywaru, po wyลowieniu karpia i warzyw wlaฤ do garnka roztrzepane biaลko jajka i 2 ลyลผki soku z cytryny lub octu. Mieszajฤ c zagotowaฤ i gotowe!
- odmierzyฤ potrzebnฤ iloลฤ wywaru na galaretฤ. Na podanฤ w przepisie iloลฤ ryby zuลผyลam 500 ml rosoลu. Wylaฤ rosรณล na sito wyลoลผone papierowym rฤcznikiem lub kilkakrotnie zลoลผonฤ gazฤ i pozostawiฤ do przefitrowania
- w miฤdzyczasie namoczyฤ 3 listki ลผelatyny w zimnej wodzie. Iloลฤ ลผelatyny zmniejszyลam prawie o 50% poniewaลผ rybi wywar juลผ ลผeluje sam z siebie, a zbyt twarda galareta jest niesmaczna. Namoczonฤ ลผelatynฤ odcisnฤ ฤ i rozpuลciฤ w przefitrownym gorฤ cym wywarze
- zalewaฤ rybฤ schลodzonฤ , lekko juลผ tฤลผejฤ cฤ galaretฤ , najlepiej w kilku ratach
- przechowywaฤ w lodรณwce. Podawaฤ z sokiem z cytryny lub octem
SMACZNEGO !
Uwagi: moลผesz pominฤ ฤ dodatek ลผelatyny. Naleลผy wรณwczas wywar odparowaฤ co najmniej o poลowฤ objฤtoลci
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐