Käse Spätzle to tradycyjna potrawa z pogranicza alpejskich obszarów Niemiec, Szwajcarii i Austrii. Proste, smaczne i tanie danie, idealna propozycja na szybki obiad. Tradycyjnie podaje się je z górskim serem lub ementalerem, a najczęstszy dodatek to tylko prażona cebulka.
Dziś poszłam mocno na skróty i przygotowałam błyskawiczny obiad z kupnych, gotowych szpecli.
Składniki:
- 250 g makaronu szpecle
- 150-200 g żółtego sera np. gouda, ementaler, bergkäse
- 2 łyżki masła ghee
- słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
- przygotuj szpecle, lub ugotuj gotowe szpecle wg wskazań na opakowaniu
- na patelni rozgrzej masło, dodaj ugotowany, odcedzony makaron. Posyp starym serem, smaż i mieszaj przez kilka minut do rozpuszczenia sera
- przed podaniem posyp słodką papryką. Dodatkowo podałam z brukselką pieczoną w piekarniku
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂