Grykฤ zaliczamy do roลlin, ktรณre korzystnie wpลywajฤ
na nasze zdrowie. Dietetycy na caลym ลwiecie polecajฤ
kasze jako idealne ลบrรณdลo biaลka, soli mineralnych i witamin. Jakลผe mฤ
drzy byli nasi pradziadowie, raczฤ
c siฤ codziennie porcja kaszy โ jeszcze w XVIII wieku kasze naleลผaลy w Polsce do ulubionych potraw, a wลrรณd nich krรณlowaลa wลaลnie kasza gryczana uwaลผana za najzdrowszฤ
. Jej duลผฤ
zaletฤ
jest to, ลผe nie zakwasza organizmu.
Kasza gryczana cieszy siฤ najwiฤkszฤ
popularnoลciฤ
kiedy jest ugotowana na sypko. Idealna do podania ze zrazami, gulaszem czy zsiadลym mlekiem. Nadaje siฤ rรณwnieลผ do pasztetรณw, nadziewanego kurczaka lub zapiekania. Dokลadnie zmielona moลผe zastฤ
piฤ mฤ
kฤ gryczanฤ
uลผywanฤ
do wszelkiego rodzaju wypiekรณw.
Gotowanie kaszy gryczanej
Kaszฤ naleลผy przed gotowaniem dobrze wypลukaฤ w zimnej wodzie, gdyลผ zawiera sporo zanieczyszczeล. Odrzuciฤ czarne ziarenka. Do gotowania najlepiej uลผyฤ tyle wody ile jej wchลonie w trakcie gotowania, by nie utraciฤ cennych skลadnikรณw. Na szklankฤ kaszy gryczanej naleลผy uลผyฤ 2 szklanek wody. Do gotowania kaszy dodaฤ odrobinฤ masลa, by zapobiec sklejaniu siฤ ziarenek. Gotowaฤ pod przykryciem do momentu, aลผ wchลonie caลy pลyn, okoลo 15 minut. Wyลฤ
czyฤ ogieล i zostawiฤ nastฤpne 5-10 minut na kuchence pod przykrywkฤ
, by kasza doszลa.
Gotowanie kaszy w gotowych, kupnych woreczkach w duลผej iloลci wody pozbawia jฤ
wielu cennych dla naszego zdrowia skลadnikรณw. Powyลผszy przepis dotyczy gotowania kaszy praลผonej (palonej). W handlu jest dostฤpna rรณwnieลผ kasza niepalona. By ugotowaฤ kaszฤ niepalonฤ
na sypko, musimy ja sami upraลผyฤ. Jest na to prosty sposรณb. W garnku, w ktรณrym bฤdziemy gotowaฤ kaszฤ rozpuลciฤ 1-2 ลyลผki masลa ghee. Wrzuciฤ opลukanฤ
, przebranฤ
kaszฤ i obsmaลผyฤ jฤ
mieszajฤ
c, tak by kaลผde ziarenko pokryลo siฤ masลem. Nastฤpnie wlaฤ wrzฤ
cฤ
, posolฤ
wodฤ i postฤpowaฤ jak wyลผej. Wyลmienicie smakuje kasza zalanaย do gotowania wywarem z grzybรณw.
U nas kasza gryczana ma ogromne wziฤcie. Nie tylko jako dodatek do daล miฤsnych, ale wลaลnie sama okraszona podsmaลผonym boczkiem z cebulkฤ i do tego koniecznie kefir. Pycha! Tanie, szybkie, sycฤ ce i jakลผe zdrowe!
Zdrowotne wลaลciwoลci kaszy gryczanej
Kasze sฤ
bardzo dobrym ลบrรณdลem bลonnika pokarmowego, ktรณry zapobiega powstawaniu chorรณb cywilizacyjnych, miฤdzy innymi obniลผa poziom cholesterolu we krwi, absorbuje wiele substancji toksycznych, umoลผliwiajฤ
c ich wydalenie, zapobiega wielu dolegliwoลciom gastrycznym.
Kasza gryczana jak wiฤkszoลฤ kasz ma w 100 g – 14 g wody i dostarcza okoลoย 350 kcal, jest zatem jak wszystkie kasze dosyฤ kaloryczna. Wลrรณd innych kasz, kasza gryczana wyrรณลผnia siฤ tym, ลผe posiada spore iloลci magnezu.
- Prawdฤ mรณwiฤ c, nie jest ลatwo znaleลบฤ wลrรณd surowcรณw spoลผywczych te, ktรณre obfitowaลyby w magnez. Owszem do najbogatszych naleลผฤ kakao, mak, soja โ ale czy te produkty tak czฤsto jadamy? Kakao (20%) zawiera 442 mg magnezu w 100 g. Po nim wymienione coraz mniej, a nastฤpna na liลcie jest kasza gryczana i to praลผona, bo zawiera w 100 g 218 mg magnezu, niepraลผona np. krakowska juลผ tylko 78, czyli i tak sporo, w porรณwnaniu z innymi surowcami spoลผywczymi. A magnez ratuje nas przed wieloma dolegliwoลciami. Jeลli czujemy drganie powieki, szczegรณlnie lewej, jeลli wypadajฤ nam wลosy, ลamiฤ siฤ paznokcie, mamy prรณchnicฤ โ mogฤ to byฤ objawy braku tego pierwiastka. Do dalszych objawรณw zaliczamy: mrowienie nรณg, kurcze, drฤtwienie koลczyn, szybkie mฤczenie siฤ, trudnoลci w skoncentrowaniu uwagi, arytmia, bezsennoลฤ lub koszmarne sny (bez przejedzenia siฤ).
- a oto nastฤpny waลผny sekret kaszy gryczanej. Roลlina ta stanowi bogate ลบrรณdลo bioflawonoidรณw oraz enzymรณw o uznanym dziaลaniu prozdrowotnym. Z ziaren gryki pozyskuje siฤ m.in. rutynฤ, ktรณra zapobiega i leczy ลผylaki. Bioflawonoidy wzmacniajฤ ลcianki najdrobniejszych nawet naczyล krwionoลnych โ naczyล wลosowatych. Osoby, ktรณre po lekkim naciลniฤciu skรณry majฤ w tym miejscu siลce โ na pewno majฤ kruche naczyลka i potrzebujฤ rutyny.
- kasza gryczana jest teลผ zasobna w witaminy z grupy B: B1, B2 oraz niacynฤ PP. Jest doลฤ zasobnym ลบrรณdลem wapnia i nie do pogardzenia โ ลผelaza. Poza tym dodajmy, ลผe zawiera teลผ doลฤ duลผo potasu i innych pierwiastkรณw ลladowych, takich jak: fosfor, miedลบ, nikiel, kobalt, bor, cynk, mangan, selen i jod.
- poniewaลผ niewiele szkodnikรณw atakuje grykฤ, zwykle jest ona wolna od pestycydรณw. A to w dzisiejszej dobie niezaprzeczalna zaleta.
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐