Keks to idealny wypiek ลwiฤ
teczny. Mรณj ulubiony to keks biszkoptowy, bez dodatku tลuszczu, za to z duลผฤ
iloลciฤ
bakalii. Odrobina nowoลci doda ลwiฤtom tylko smaku.
Dziล proponujฤ keks z makiem i suszonymi owocami marynowanymi w winiaku (rumie). Keks jest wilgotny. To ciasto dla maksymalistek, ktรณre tak samo lubiฤ
mak, bakalie, marcepan i z niczego nie chcฤ
rezygnowaฤ. Harmonijne, wyrafinowane poลฤ
czenie smakรณw.
Do upieczenia keksu uลผyลam mฤ
ki orkiszowej, a sลodycz pลynie z dodatku ksylitolu zamiast biaลego cukru. Keks i biszkoptowy i z ciasta babkowego dลugo zachowuje ลwieลผoลฤ, dlatego moลผna przygotowaฤ go z wyprzedzeniem.
Podana porcja jest na peลnฤ
keksรณwkฤ, upiekลam dwa niลผsze keksy w 2 foremkach.
Skลadniki:
- 250 g mฤ ki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
- 140 g maku (niepeลna szklanka)
- 200 g masลa
- 100 g skรณrki pomaraลczowej
- 50 g rodzynek
- 60 g orzechรณw wลoskich
- 50 g winiaku/rumu
- 65 g cukru pudru/ksylitolu
- 140 g cukru/ksylitolu
- 50 g marcepanu
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 5 jajek
- skรณrka otarta z 1 cytryny
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 ml ลmietany kremรณwki
Wykonanie:
- skรณrkฤ pomaraลczowฤ , rodzynki, orzechy i mak namoczyฤ w winiaku
- masลo utrzeฤ z cukrem pudrem na biaลฤ , puszystฤ masฤ. Dodaฤ ลผรณลtka, caลy czas miksujฤ c. Doลoลผyฤ skรณrkฤ z cytryny
- biaลka ubiฤ na sztywno, dodajฤ c pod koniec stopniowo po 1 ลyลผce zwykลego cukru
- maลlanฤ masฤ wymieszaฤ z mฤ kฤ i bakaliami, pokrojonym w kostkฤ marcepanem i posiekanฤ czekoladฤ . Na koniec poลฤ czyฤ delikatnie z pianฤ z biaลekย
- przeลoลผyฤ ciasto do keksรณwki (-ek) wyลoลผonych papierem do pieczenia
- piec w 170`C 60 minut, do suchego patyczka
- w maลym rondelku zagotowaฤ ลmietanฤ kremรณwkฤ. Dodaฤ poลamanฤ na czฤ stki czekoladฤ i zamieszaฤ do rozpuszczenia
- gotowe, przestudzone ciasto posmarowaฤ polewฤ czekoladowฤ
SMACZNEGO!
ลนrรณdลo: Twรณj Styl 12/2016
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐