Kiszona czerwona kapusta

Czerwona kapusta, do tego kiszona to prawdziwy rarytas. Nie kupisz jej w sklepie, ale bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Nie potrzeba do tego ลผadnych specjalnych umiejฤ™tnoล›ci, a efekt obล‚ฤ™dny. Jak smakuje?

Jak kiszonka, choฤ‡ nieco twardsza, bo z natury liล›cie ma twardsze od biaล‚ej kapusty, to jest jednak duลผo delikatniejsza w smaku od biaล‚ej krewniaczki. Kaลผda kiszonka to jeden z najlepszych, naturalnych probiotykรณw. Tu, czerwona kapusta jest zdrowsza od biaล‚ej juลผ z racji samego koloru, poniewaลผ posiada wiฤ™cej antocyjanรณw, selenu i witaminy E.

Skล‚adniki na 2 sล‚oiki a`750 ml:

  • 2 kg kapusty czerwonej
  • 2 ล‚yลผki soli
  • kilka baldachรณw kopru โ€” ล›wieลผy lub suszony

Wykonanie:

  • kapustฤ™ obraฤ‡ z wierzchnich liล›ci i cienko poszatkowaฤ‡. W duลผej misce wymieszaฤ‡ z solฤ… mocno ugniatajฤ…c i pozostawiฤ‡ na kilka godzin. Gdy odpowiednio zmiฤ™knie, ugniataฤ‡ mocno dล‚oniฤ… w sล‚oikach, przekล‚adajฤ…c baldachami kopru. Sล‚oiki zamknฤ…ฤ‡ i na 5-7 dni pozostawiฤ‡ w temperaturze pokojowej. Przez pierwsze dni, gdy fermentacja przebiega doล›ฤ‡ burzliwie sล‚oiki lepiej ustawiฤ‡ na tacce wyล›cielonej papierowym rฤ™cznikiem. Potem wynieล›ฤ‡ do chล‚odniejszego pomieszczenia. Jak poznaฤ‡, ลผe kapusta jest ukiszona? Gdy z niebieskiej barwy stanie siฤ™ rubinowo-czerwona jest gotowa do spoลผycia
  • nie powinno siฤ™ dodawaฤ‡ do niej innych przypraw โ€” ziele angielskie, liล›cie laurowe โ€” ktรณre powodujฤ… powstawanie przebarwieล„.ย 

Smacznego!ย ย 

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *