Czerwona kapusta, do tego kiszona to prawdziwy rarytas. Nie kupisz jej w sklepie, ale bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Nie potrzeba do tego ลผadnych specjalnych umiejฤtnoลci, a efekt obลฤdny. Jak smakuje?
Jak kiszonka, choฤ nieco twardsza, bo z natury liลcie ma twardsze od biaลej kapusty, to jest jednak duลผo delikatniejsza w smaku od biaลej krewniaczki. Kaลผda kiszonka to jeden z najlepszych, naturalnych probiotykรณw. Tu, czerwona kapusta jest zdrowsza od biaลej juลผ z racji samego koloru, poniewaลผ posiada wiฤcej antocyjanรณw, selenu i witaminy E.
Skลadniki na 2 sลoiki a`750 ml:
- 2 kg kapusty czerwonej
- 2 ลyลผki soli
- kilka baldachรณw kopru โ ลwieลผy lub suszony
Wykonanie:
- kapustฤ obraฤ z wierzchnich liลci i cienko poszatkowaฤ. W duลผej misce wymieszaฤ z solฤ mocno ugniatajฤ c i pozostawiฤ na kilka godzin. Gdy odpowiednio zmiฤknie, ugniataฤ mocno dลoniฤ w sลoikach, przekลadajฤ c baldachami kopru. Sลoiki zamknฤ ฤ i na 5-7 dni pozostawiฤ w temperaturze pokojowej. Przez pierwsze dni, gdy fermentacja przebiega doลฤ burzliwie sลoiki lepiej ustawiฤ na tacce wyลcielonej papierowym rฤcznikiem. Potem wynieลฤ do chลodniejszego pomieszczenia. Jak poznaฤ, ลผe kapusta jest ukiszona? Gdy z niebieskiej barwy stanie siฤ rubinowo-czerwona jest gotowa do spoลผycia
- nie powinno siฤ dodawaฤ do niej innych przypraw โ ziele angielskie, liลcie laurowe โ ktรณre powodujฤ powstawanie przebarwieล.ย
Smacznego!ย ย
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐