Kiszona kapusta – zimowe zapasy

W paลบdzierniku koล„czy siฤ™ maraton wekowania, a ostatnie sล‚oiki wypeล‚ni kiszona kapusta. Ponoฤ‡ kapusta powinna zostaฤ‡ zakiszona do 1 listopada. Nie wiem, skฤ…d siฤ™ wziฤ™ล‚a ta data, ale trzymam siฤ™ jej. I choฤ‡ kapustฤ™ kiszonฤ… kupiฤ‡ moลผna bez problemu i to w niskiej cenie, jestem przekonana, ลผe ta wล‚asnorฤ™cznie ukiszona jest najlepsza. Do kiszenia kapusty potrzeba w zasadzie niewiele: kapusty, soli i przypraw wedล‚ug uznania. Bez soli ani rusz, odpowiednia jej iloล›ฤ‡ to warunek udanego kiszenia. Sรณl jest znanym ล›rodkiem konserwujฤ…cym i dziaล‚a hamujฤ…co na rozwรณj niepoลผฤ…danych bakterii gnilnych. Sรณl uwalnia rรณwnieลผ czฤ…steczki cukru z kapusty i tak powstaje kwas mlekowy, nadajฤ…cy kapuล›cie kwaล›ny smak. Dodatek przypraw i marchwi wzbogaca smak kapusty oraz zawartoล›ฤ‡ cukru i kwasu.

Kapusta kiszona โ€” wล‚aล›ciwoล›ci zdrowotne

KAPUSTA KISZONA przekonuje do siebie przede wszystkim walorami prozdrowotnymi, a czฤ™ล›ciowo nawet leczniczymi.

  • Proces fermentacji doprowadza do przemiany wiฤ™kszoล›ci cukrรณw zawartych w kapuล›cie w kwas mlekowy, ktรณry dezynfekuje jelita i zapobiega procesom gnilnym.
  • W kapuล›cie powstaje okoล‚o 1600 mg kwasu mlekowego na 100 g ล›wieลผej masy. Ten z kapusty kiszonej jest dobrze przyswajalny przez czล‚owieka i zapewnia dobrฤ… florฤ™ bakteryjnฤ…, ktรณra chroni przed rakiem ลผoล‚ฤ…dka i jelit.
  • W lekko kwaล›nym ล›rodowisku, niszczone sฤ… szkodliwe bakterie.
  • Ponadto kapusta kiszona jest istotnym ลบrรณdล‚em bล‚onnika, ktรณry jako „balast” w przewodzie pokarmowym pomaga wydaliฤ‡ niepoลผฤ…dane zล‚ogi, trucizny i bakterie chorobotwรณrcze. Bล‚onnik polepsza trawienie i obniลผa poziom cholesterolu.

Kapusta kiszona wartoล›ci odลผywcze

Oprรณcz duลผych iloล›ci bล‚onnika pokarmowego i cennych bakterii kwasu mlekowego kapusta kiszona jest prawdziwฤ… bombฤ… witaminowฤ…, przy czym najwiฤ™ksze znaczenie ma:

  • witamina C โ€” w 100 g kapusty znajduje siฤ™ jej 20 mg, a najwiฤ™cej ma kapusta surowa โ€” niepasteryzowana. Witamina C to skuteczny antyoksydant wzmacniajฤ…cy nasz ukล‚ad odpornoล›ciowy
  • witamina K. Ma 3 mg w 100 g (dzienne zapotrzebowanie wynosi od 2 do 4 mg), a jest niezbฤ™dna w procesie krzepniฤ™cia krwi, a tym samym pomaga w gojeniu ran
  • cynk mobilizuje siล‚y ochronne organizmu
  • potas, ktรณry rรณwnowaลผy gospodarkฤ™ wodnฤ… i polepsza sprฤ™ลผystoล›ฤ‡ tkanek
  • witamina B6 – ma jej sporo, bo 210 mikrogramรณw w 100 g. Jest waลผna dla ukล‚adu nerwowego i tworzenia hemoglobiny i budowy biaล‚ek
  • zmniejszajฤ… ryzyko chorรณb serca i naczyล„ wieล„cowych
  • glukozynolany, sulfidy i kwasy fenolowe, znajdujฤ…ce siฤ™ w grupie substancji smakowych i zapachowych dziaล‚ajฤ… antymikrobiologicznie, antyoksydacyjnie i regulujฤ…co na ukล‚ad odpornoล›ciowy
  • majฤ… wpล‚yw na krzepniฤ™cie krwi, pobudzajฤ… trawienie, a takลผe mogฤ… zapobiegaฤ‡ rozwojowi raka 
  • 100 g kapusty kiszonej to zaledwie 17 kcal, dlatego idealnie sprawdzi siฤ™ we wszystkich dietach odchudzajฤ…cych

Prosty wniosek โ€” w zdrowej kuchni nie moลผe zabraknฤ…ฤ‡ kiszonej kapusty.

Zagล‚ฤ™biem kapuล›cianym w Polsce jest Maล‚opolska. Corocznie we wrzeล›niu w miejscowoล›ci Charsznica, odbywa siฤ™ ล›wiฤ™to kapusty z wyborami krรณla i krรณlowej kapusty. Region ten sล‚ynie z kiszonej kapusty wysokiej jakoล›ci.

Mam nadziejฤ™, ลผe doczytaliล›cie do koล„ca. Zapraszam do przepisu:

Skล‚adniki na 14 sล‚oikรณw a’ 0,7 l:

  • 10 kg kapusty biaล‚ej pรณลบnej odmiany
  • 2 kg marchwi
  • 17-20 dkg soli
  • listek laurowy 14 sztuk
  • ziele angielskie 14 ร— 3
  • pieprz, kminek

Wykonanie:

  • Gล‚รณwki kapusty obraฤ‡ z zewnฤ™trznych zielonych i zanieczyszczonych liล›ci. Gล‚ฤ…b ล›ciฤ…ฤ‡ rรณwno z kapustฤ…. Poszatkowaฤ‡ kapustฤ™ na trzynoลผowej szatkownicy razem z gล‚ฤ…bami. Gล‚ฤ…by zawierajฤ… wiฤ™cej witaminy C niลผ liล›cie.
  • Na tarce z duลผymi oczkami zetrzeฤ‡ obranฤ… marchew. Teraz teลผ naleลผy dodaฤ‡ kminek, jeล›li  lubisz. Dodaฤ‡ sรณl, wszystko dobrze wymieszaฤ‡, mocno ucisnฤ…ฤ‡ i odstawiฤ‡, aลผ puล›ci sok.
  • W tym czasie przygotowaฤ‡ sล‚oiki. Wielkoล›ฤ‡ sล‚oikรณw dopasowaฤ‡ do wล‚asnych potrzeb i moลผliwoล›ci, bo najlepiej po otwarciu spoลผyฤ‡ go w ciฤ…gu maksymalnie 2 dni. Sล‚oiki wyparzyฤ‡ razem z wieczkami bฤ…dลบ w piekarniku (15 minut w 120ยฐC, wstawiajฤ…c sล‚oiki (sล‚oiki i wieczka osobno) oczywiล›cie do zimnego piekarnika), bฤ…dลบ  przelewajฤ…c je wrzฤ…cฤ… wodฤ….
  • Do kaลผdego sล‚oika porcjami upychaฤ‡ kapustฤ™, bardzo mocno uciskajฤ…c, by nie byล‚o wolnych przestrzeni. W poล‚owie wypeล‚nionego sล‚oika wล‚oลผyฤ‡ listek laurowy, 3 maล‚e ziarenka ziela angielskiego i pieprz ziarnisty. Gdy oddadzฤ… smak kapuล›cie, ล‚atwo je potem usunฤ…ฤ‡, gdy zlokalizowane sฤ… w jednym miejscu, w surรณwce sฤ… niezbyt niepoลผฤ…dane. Wypeล‚niฤ‡ sล‚oik nastฤ™pnฤ… porcjฤ… kapusty, kaลผdorazowo silnie jฤ… upychajฤ…c. Odlaฤ‡ nadmiar soku, pozostawiajฤ…c 1-2 cm wolnฤ… przestrzeล„ od wieczka. Zakrฤ™ciฤ‡ sล‚oik. Wypeล‚niฤ‡ nastฤ™pne sล‚oiki, aลผ do wyczerpania kapusty.
  • Wypeล‚nione sล‚oiki pozostawiฤ‡ w kuchni przez pierwsze 3 dni. W tym czasie odbฤ™dzie siฤ™ burzliwa fermentacja. Dlatego najlepiej ustawiฤ‡ sล‚oiki na tacy wyล‚oลผonej papierowymi rฤ™cznikami i zmieniaฤ‡ je kilkakrotnie, aลผ sล‚oiki przestanฤ… bulgotaฤ‡. I jest to jedyna niedogodnoล›ฤ‡ tej metody. Po burzliwej fermentacji sล‚oiki przenieล›ฤ‡ do chล‚odnego pomieszczenia, piwnicy, a po 21-dniowej fermentacji kapusta jest zdatna do spoลผycia. Kiszฤ™ w ten sposรณb kapustฤ™ caล‚e lata i jest to sposรณb niezawodny, bardzo ekonomiczny i wygodny. Caล‚a zawartoล›ฤ‡ sล‚oika jest jadalna, bez wyrzucania wierzchniej warstwy, bez kล‚opotliwego zmieniania ล›ciereczek i pล‚ukania talerzy i kamieni po kaลผdorazowym ubraniu kapusty z beczki. ลšwietnie siฤ™ przechowuje, jeล›li coล› zostanie do nastฤ™pnych zbiorรณw. Polecam i ลผyczฤ™ smacznego!

Waลผna uwaga:
Uลผywamy tylko i wyล‚ฤ…cznie soli kamiennej niejodowanej. Jod powoduje ล›limaczenie siฤ™ kiszonek, a kapusta zamiast twarda i chrupiฤ…ca staje siฤ™ nieapetyczna i  miฤ™kka.

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *