W paลบdzierniku koลczy siฤ maraton wekowania, a ostatnie sลoiki wypeลni kiszona kapusta. Ponoฤ kapusta powinna zostaฤ zakiszona do 1 listopada. Nie wiem, skฤ d siฤ wziฤลa ta data, ale trzymam siฤ jej. I choฤ kapustฤ kiszonฤ kupiฤ moลผna bez problemu i to w niskiej cenie, jestem przekonana, ลผe ta wลasnorฤcznie ukiszona jest najlepsza. Do kiszenia kapusty potrzeba w zasadzie niewiele: kapusty, soli i przypraw wedลug uznania. Bez soli ani rusz, odpowiednia jej iloลฤ to warunek udanego kiszenia. Sรณl jest znanym ลrodkiem konserwujฤ cym i dziaลa hamujฤ co na rozwรณj niepoลผฤ danych bakterii gnilnych. Sรณl uwalnia rรณwnieลผ czฤ steczki cukru z kapusty i tak powstaje kwas mlekowy, nadajฤ cy kapuลcie kwaลny smak. Dodatek przypraw i marchwi wzbogaca smak kapusty oraz zawartoลฤ cukru i kwasu.
Kapusta kiszona โ wลaลciwoลci zdrowotne
KAPUSTA KISZONA przekonuje do siebie przede wszystkim walorami prozdrowotnymi, a czฤลciowo nawet leczniczymi.
- Proces fermentacji doprowadza do przemiany wiฤkszoลci cukrรณw zawartych w kapuลcie w kwas mlekowy, ktรณry dezynfekuje jelita i zapobiega procesom gnilnym.
- W kapuลcie powstaje okoลo 1600 mg kwasu mlekowego na 100 g ลwieลผej masy. Ten z kapusty kiszonej jest dobrze przyswajalny przez czลowieka i zapewnia dobrฤ florฤ bakteryjnฤ , ktรณra chroni przed rakiem ลผoลฤ dka i jelit.
- W lekko kwaลnym ลrodowisku, niszczone sฤ szkodliwe bakterie.
- Ponadto kapusta kiszona jest istotnym ลบrรณdลem bลonnika, ktรณry jako „balast” w przewodzie pokarmowym pomaga wydaliฤ niepoลผฤ dane zลogi, trucizny i bakterie chorobotwรณrcze. Bลonnik polepsza trawienie i obniลผa poziom cholesterolu.
Kapusta kiszona wartoลci odลผywcze
Oprรณcz duลผych iloลci bลonnika pokarmowego i cennych bakterii kwasu mlekowego kapusta kiszona jest prawdziwฤ bombฤ witaminowฤ , przy czym najwiฤksze znaczenie ma:
- witamina C โ w 100 g kapusty znajduje siฤ jej 20 mg, a najwiฤcej ma kapusta surowa โ niepasteryzowana. Witamina C to skuteczny antyoksydant wzmacniajฤ cy nasz ukลad odpornoลciowy
- witamina K. Ma 3 mg w 100 g (dzienne zapotrzebowanie wynosi od 2 do 4 mg), a jest niezbฤdna w procesie krzepniฤcia krwi, a tym samym pomaga w gojeniu ran
- cynk mobilizuje siลy ochronne organizmu
- potas, ktรณry rรณwnowaลผy gospodarkฤ wodnฤ i polepsza sprฤลผystoลฤ tkanek
- witamina B6 – ma jej sporo, bo 210 mikrogramรณw w 100 g. Jest waลผna dla ukลadu nerwowego i tworzenia hemoglobiny i budowy biaลek
- zmniejszajฤ ryzyko chorรณb serca i naczyล wieลcowych
- glukozynolany, sulfidy i kwasy fenolowe, znajdujฤ ce siฤ w grupie substancji smakowych i zapachowych dziaลajฤ antymikrobiologicznie, antyoksydacyjnie i regulujฤ co na ukลad odpornoลciowy
- majฤ wpลyw na krzepniฤcie krwi, pobudzajฤ trawienie, a takลผe mogฤ zapobiegaฤ rozwojowi raka
- 100 g kapusty kiszonej to zaledwie 17 kcal, dlatego idealnie sprawdzi siฤ we wszystkich dietach odchudzajฤ cych
Prosty wniosek โ w zdrowej kuchni nie moลผe zabraknฤ
ฤ kiszonej kapusty.
Zagลฤbiem kapuลcianym w Polsce jest Maลopolska. Corocznie we wrzeลniu w miejscowoลci Charsznica, odbywa siฤ ลwiฤto kapusty z wyborami krรณla i krรณlowej kapusty. Region ten sลynie z kiszonej kapusty wysokiej jakoลci.
Mam nadziejฤ, ลผe doczytaliลcie do koลca. Zapraszam do przepisu:
Skลadniki na 14 sลoikรณw a’ 0,7 l:
- 10 kg kapusty biaลej pรณลบnej odmiany
- 2 kg marchwi
- 17-20 dkg soli
- listek laurowy 14 sztuk
- ziele angielskie 14 ร 3
- pieprz, kminek
Wykonanie:
- Gลรณwki kapusty obraฤ z zewnฤtrznych zielonych i zanieczyszczonych liลci. Gลฤ b ลciฤ ฤ rรณwno z kapustฤ . Poszatkowaฤ kapustฤ na trzynoลผowej szatkownicy razem z gลฤ bami. Gลฤ by zawierajฤ wiฤcej witaminy C niลผ liลcie.
- Na tarce z duลผymi oczkami zetrzeฤ obranฤ marchew. Teraz teลผ naleลผy dodaฤ kminek, jeลli lubisz. Dodaฤ sรณl, wszystko dobrze wymieszaฤ, mocno ucisnฤ ฤ i odstawiฤ, aลผ puลci sok.
- W tym czasie przygotowaฤ sลoiki. Wielkoลฤ sลoikรณw dopasowaฤ do wลasnych potrzeb i moลผliwoลci, bo najlepiej po otwarciu spoลผyฤ go w ciฤ gu maksymalnie 2 dni. Sลoiki wyparzyฤ razem z wieczkami bฤ dลบ w piekarniku (15 minut w 120ยฐC, wstawiajฤ c sลoiki (sลoiki i wieczka osobno) oczywiลcie do zimnego piekarnika), bฤ dลบ przelewajฤ c je wrzฤ cฤ wodฤ .
- Do kaลผdego sลoika porcjami upychaฤ kapustฤ, bardzo mocno uciskajฤ c, by nie byลo wolnych przestrzeni. W poลowie wypeลnionego sลoika wลoลผyฤ listek laurowy, 3 maลe ziarenka ziela angielskiego i pieprz ziarnisty. Gdy oddadzฤ smak kapuลcie, ลatwo je potem usunฤ ฤ, gdy zlokalizowane sฤ w jednym miejscu, w surรณwce sฤ niezbyt niepoลผฤ dane. Wypeลniฤ sลoik nastฤpnฤ porcjฤ kapusty, kaลผdorazowo silnie jฤ upychajฤ c. Odlaฤ nadmiar soku, pozostawiajฤ c 1-2 cm wolnฤ przestrzeล od wieczka. Zakrฤciฤ sลoik. Wypeลniฤ nastฤpne sลoiki, aลผ do wyczerpania kapusty.
- Wypeลnione sลoiki pozostawiฤ w kuchni przez pierwsze 3 dni. W tym czasie odbฤdzie siฤ burzliwa fermentacja. Dlatego najlepiej ustawiฤ sลoiki na tacy wyลoลผonej papierowymi rฤcznikami i zmieniaฤ je kilkakrotnie, aลผ sลoiki przestanฤ bulgotaฤ. I jest to jedyna niedogodnoลฤ tej metody. Po burzliwej fermentacji sลoiki przenieลฤ do chลodnego pomieszczenia, piwnicy, a po 21-dniowej fermentacji kapusta jest zdatna do spoลผycia. Kiszฤ w ten sposรณb kapustฤ caลe lata i jest to sposรณb niezawodny, bardzo ekonomiczny i wygodny. Caลa zawartoลฤ sลoika jest jadalna, bez wyrzucania wierzchniej warstwy, bez kลopotliwego zmieniania ลciereczek i pลukania talerzy i kamieni po kaลผdorazowym ubraniu kapusty z beczki. ลwietnie siฤ przechowuje, jeลli coล zostanie do nastฤpnych zbiorรณw. Polecam i ลผyczฤ smacznego!
Waลผna uwaga:
Uลผywamy tylko i wyลฤ
cznie soli kamiennej niejodowanej. Jod powoduje ลlimaczenie siฤ kiszonek, a kapusta zamiast twarda i chrupiฤ
ca staje siฤ nieapetyczna i miฤkka.
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐