Spoลผywanie kiszonek jest bardzo zdrowe, bo to naturalne probiotyki, a lista warzyw nadajฤ
cych siฤ do kiszenia stale siฤ powiฤksza. I bardzo dobrze, bo trzeba wiedzieฤ, ลผe kaลผde warzywo to inny rodzaj szczepu prozdrowotnych bakterii.
Pomidory jeszcze sฤ
dostฤpne, teraz sฤ
pyszne i majฤ
doskonaลy smak. To prawdziwa bomba witaminowa, a w formie kiszonki wartoลci zdrowotne pomidorรณw siฤ zwielokrotniajฤ
. Kiszone pomidory to specjalnoลฤ rodem z Ukrainy. Juลผ po 3 dniach nadajฤ
siฤ do jedzenia, a im dลuลผej stojฤ
, tym sฤ
kwaลniejsze.
Moลผna spoลผywaฤ je jako lekkฤ
przekฤ
skฤ lub dodatek do saลatek. Z kiszonych pomidorรณw zrobisz smacznฤ
zupฤ.
Ukisiลam maลe pomidorki koktajlowe i o dziwo po miesiฤ
cu byลy nadal jฤdrne. Smak zaleลผy pewnie i od samych pomidorรณw i przypraw uลผytych do kiszenia. Nie wszystkim smakuje ukraiลski rarytas. Najlepiej po prostu zrobiฤ je na prรณbฤ i przekonaฤ siฤ samemu, zawsze to urozmaicenie diety.
Za pรณลบno wyczytaลam, ale podpowiem, ลผe warto zakisiฤ pomidorki razem z gaลฤ
zkami. To kwintesencja zapachu i pomidorowego smaku, majฤ
rรณwnieลผ silne wลaลciwoลci antybakteryjne i grzybobรณjcze. Zapobiega to rรณwnieลผ wypลywaniu pomidorรณw nad powierzchniฤ wody. Nastฤpnym razem ukiszฤ je na pewno z gaลฤ
zkami.
Skลadniki:
- 500 g pomidorkรณw koktajlowych
- solanka
- (na 1 l wody 1 czubata ลyลผka soli)
- 2 zฤ bki czosnku
- kawaลek chrzanu/liลฤ chrzanu
- szaลwia
- koperek
Wykonanie:
- zagotowaฤ wodฤ z solฤ i ostudziฤ. Ja wykorzystaลam solankฤ koลobrzeskฤ
- przygotowaฤ przyprawy i umyฤ pomidorki
- uลoลผyฤ w sลoju pomidorki z przyprawami. Zalaฤ solankฤ , zakrฤciฤ sลoje i odstawiฤ w ciepลe miejsce. Po 3 dniach pomidorki nadajฤ siฤ do jedzenia. Po ukiszeniu przechowywaฤ w lodรณwce lub chลodnej piwniczce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐