Kiszone rzodkiewki to zaskakujฤ
cy i bardzo smaczny eksperyment. Czytaลam o kiszonych rzodkiewkach, widziaลam wiele przepisรณw, nie mogลam juลผ dลuลผej czekaฤ, chciaลam sprรณbowaฤ, jak naprawdฤ smakujฤ
. Sฤ
pyszne! Bardzo chrupiฤ
ce i smakujฤ
bardzo podobnie jak pierwsze ogรณreczki maลosolne. Nie czekaj na nadmiar rzodkiewek, by je ukisiฤ, a ukiล je juลผ teraz w oczekiwaniu na pierwsze maลosolne.
Kisiฤ moลผna ponoฤ wszystko i warto, bo kiszonki majฤ
zbawienny wpลyw na nasze zdrowie. Tak przetworzone produkty to bogactwo witamin i soli mineralnych. Kiszone rzodkiewki to najbardziej urocza ze wszystkich kiszonek! Po ukiszeniu tracฤ
swรณj piฤkny czerwony kolorek, odbarwiajฤ
siฤ niemal caลkowicie. Za to ลrodek rzodkiewki przybiera rรณลผowฤ
barwฤ i woda zabarwia siฤ na rรณลผowo, a smakuje jak najlepsza lemoniada.
Skลadniki:
- 2 pฤczki rzodkiewek
- 1/2 l wody
- 1/2 ลyลผki soli niejodowanej
- gaลฤ zki koperku
- 1 zฤ bek czosnku
Wykonanie:
- zagotowaฤ wodฤ z solฤ . Odstawiฤ do przestudzenia. Wyparzyฤ sลoik
- rzodkiewki umyฤ, obciฤ ฤ ogonki z zielonymi listkami. Ogonki โ korzonki pozostawiลam, sฤ bardzo praktyczne do wyลawiania ukiszonych rzodkiewek
- na dnie sลoja uลoลผyฤ koperek i czosnek, nastฤpnie ciasno ukลadaฤ przygotowane rzodkiewki. Przykryฤ gaลฤ zkฤ koperku i zalaฤ przestudzonฤ solankฤ tak, by przykryลa rzodkiewki. Zakrฤciฤ sลoik i odstawiฤ w ciepลe miejsce na kilka dni. Sลoik ustawiฤ na talerzyku, bo peลny sลoik moลผe „kipieฤ”. Odbarwione rzodkiewki to znak, ลผe sฤ ukiszone!
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐