Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki to zaskakujฤ…cy i bardzo smaczny eksperyment. Czytaล‚am o kiszonych rzodkiewkach, widziaล‚am wiele przepisรณw, nie mogล‚am juลผ dล‚uลผej czekaฤ‡, chciaล‚am sprรณbowaฤ‡, jak naprawdฤ™ smakujฤ…. Sฤ… pyszne! Bardzo chrupiฤ…ce i smakujฤ… bardzo podobnie jak pierwsze ogรณreczki maล‚osolne. Nie czekaj na nadmiar rzodkiewek, by je ukisiฤ‡, a ukiล› je juลผ teraz w oczekiwaniu na pierwsze maล‚osolne.

Kisiฤ‡ moลผna ponoฤ‡ wszystko i warto, bo kiszonki majฤ… zbawienny wpล‚yw na nasze zdrowie. Tak przetworzone produkty to bogactwo witamin i soli mineralnych. Kiszone rzodkiewki to najbardziej urocza ze wszystkich kiszonek! Po ukiszeniu tracฤ… swรณj piฤ™kny czerwony kolorek, odbarwiajฤ… siฤ™ niemal caล‚kowicie. Za to ล›rodek rzodkiewki przybiera rรณลผowฤ… barwฤ™ i woda zabarwia siฤ™ na rรณลผowo, a smakuje jak najlepsza lemoniada.

Skล‚adniki:

  • 2 pฤ™czki rzodkiewek
  • 1/2 l wody
  • 1/2 ล‚yลผki soli niejodowanej
  • gaล‚ฤ…zki koperku
  • 1 zฤ…bek czosnku

Wykonanie:

  • zagotowaฤ‡ wodฤ™ z solฤ…. Odstawiฤ‡ do przestudzenia. Wyparzyฤ‡ sล‚oik
  • rzodkiewki umyฤ‡, obciฤ…ฤ‡ ogonki z zielonymi listkami. Ogonki โ€” korzonki pozostawiล‚am, sฤ… bardzo praktyczne do wyล‚awiania ukiszonych rzodkiewek
  • na dnie sล‚oja uล‚oลผyฤ‡ koperek i czosnek, nastฤ™pnie ciasno ukล‚adaฤ‡ przygotowane rzodkiewki. Przykryฤ‡ gaล‚ฤ…zkฤ… koperku i zalaฤ‡ przestudzonฤ… solankฤ… tak, by przykryล‚a rzodkiewki. Zakrฤ™ciฤ‡ sล‚oik i odstawiฤ‡ w ciepล‚e miejsce na kilka dni. Sล‚oik ustawiฤ‡ na talerzyku, bo peล‚ny sล‚oik moลผe „kipieฤ‡”. Odbarwione rzodkiewki to znak, ลผe sฤ… ukiszone!

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *