Tiramisu – ulubiony deser Wลochรณw w klasycznej odsลonie skลada siฤ z dwรณch warstw biszkoptรณw nasฤ czonych w mocnej kawie espresso z dodatkiem likieru amaretto przeลoลผonych warstwฤ kremu z serka mascarpone, ลผรณลtek jaj kurzych, biaลek i cukru. Caลoลฤ posypuje siฤ kakao.
Deser moลผna przygotowaฤ w prostokฤ tnej foremce lub po prostu w pucharkach.
Klasyczne tiramisu zawiera dodatek surowych jajek i tu wiele osรณb z obawy przed ich spoลผyciem jajka zastฤpuje dodatkiem ubitej ลmietany kremรณwki. Tak przygotowany deser teลผ jest pyszny, ale sprรณbuj wymieszaฤ mascarpone z puszystym koglem-moglem i ubitymi na sztywno biaลkami, a zobaczysz rรณลผnicฤ.
Jajek na surowo siฤ nie obawiaj, bo salmonella jeลli juลผ to znajduje siฤ tylko na skorupce i wystarczy po prostu jaja dokลadnie umyฤ i sparzyฤ wrzฤ tkiem. To prosty, szybki do przygotowania deser o zachwycajฤ cym smaku.ย
Skลadniki na 2 porcje:
- 250 g serka mascarpone
- 2 jajka
- 2 ลyลผki cukru pudru
- 3 ลyลผki amaretto
- 200 ml mocnej kawy
- podลuลผne biszkopty
- ciemne kakao
Przygotowanie:
- zaparzyฤ kawฤ, odstawiฤ do przestudzenia. Wymieszaฤ z likierem amaretto
- ลผรณลtka jajek ubiฤ z 1 ลyลผkฤ cukru pudru na jasny, puszysty kogel-mogel. Oddzielnie ubiฤ biaลka jajek, pod koniec ubijania dodaฤ cukier
- serek mascarpone wymieszaฤ na niskich obrotach miksera z ubitymi ลผรณลtkami jajek do otrzymania puszystego kremu. Na koniec przy pomocy szpatuลki lub rรณzgi wmieszaฤ ubite biaลka
- biszkopty maczaฤ w kawie z likierem i uลoลผyฤ na dnie pucharkรณw, posypaฤ kakao. Na to wyลoลผyฤ czฤลฤ kremu i powtรณrzyฤ akcjฤ. Gรณrฤ kremu posypaฤ kakao przez sitko
- przed podaniem schลodziฤ deser w lodรณwce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐