Serniki robiฤ zdecydowanie najczฤลciej. Uwielbiam je nie tylko jeลฤ, ale i piec. Sernik wdziฤcznie poddaje siฤ wszelkim eksperymentom, plus niezwykลa prostota wykonania skลania ciฤ
gle do nowych wyzwaล. Ten sernik goลciล na moim ลwiฤ
tecznym stole i zagoลci powtรณrnie w Sylwestra i Nowy Rok. Tym razem jednak w wersji XL.
Biaลy, ลnieลผny, pachnฤ
cy kokosem z bลyszczฤ
cymi kulkami owocรณw Physalis (Miechunka peruwiaลska).
Te pomaraลczowe kulki majฤ
strukturฤ maลych pomidorkรณw, a ubrane w papierowe ลuski wyglฤ
dajฤ
jak maลe chiลskie latarenki. Ich lekko sลodko-kwaลny smak idealnie wspรณลgra z delikatnym smakiem kokosa. Sernik, jak wszystkie moje kokosowe serniki, jest pyszny, kremowy, nie opada, nie pฤka, pozostaje prosty i rรณwniutki. Dodam tylko, ลผe dodatek kokosa nadaje sernikowi wyjฤ
tkowo aksamitnฤ
strukturฤ. Wyglฤ
da cudnie i tak teลผ smakuje. To nastฤpny z serii kokosowych pysznoลci, w sam raz na powitanie Nowego Roku.
Sernik upiekลam w maลej foremce o ลrednicy 20 cm. Foremka byลa wypeลniona ciastem po brzegi, jeลli wiฤc dysponujesz nie za wysokฤ
foremkฤ
, lepiej uลผyj nieco wiฤkszej.
Skลadniki na spรณd:
- 6 sucharkรณw peลnoziarnistych
- 3 czubate ลyลผki wiรณrkรณw kokosowych
- 50 g masลa
Skลadniki na masฤ serowฤ :
- 750 g sera
- 4 jajka L
- 180 g cukru/ksylitolu
- 1 puszka mleka kokosowego – 400 g
- 3 ลyลผki mฤ ki ziemniaczanej lub mondaminy
- 1 ลyลผka cukru waniliowego
- 3 ลyลผki malibu
Dodatkowo:
- 100 g owocรณw physalis
- 2-3 ลyลผki wiรณrkรณw kokosowych
- 2 ลyลผki syropu z agawy lub miodu
Wykonanie:
- Skลadniki na spรณd sernika umieลciฤ w kielichu blendera i doลฤ drobno zmiksowaฤ. Powstaลฤ masฤ wylepiฤ dno tortownicy wyลoลผonej papierem do pieczenia. Odstawiฤ do lodรณwki, do stฤลผenia.
- Skลadniki na masฤ serowฤ wymieszaฤ na maลych obrotach miksera, wbijaฤ po jednym jajku, tylko do wymieszania skลadnikรณw, nie dลuลผej.
- Masฤ serowฤ wylaฤ na schลodzony spรณd i wstawiฤ do nagrzanego piekarnika do 175ยฐ C. Piec 15 minut. Jeลli chcesz uzyskaฤ mega kremowฤ konsystencjฤ, wystarczy umieลciฤ poziom niลผej w piekarniku ลผaroodpornym naczynie z wrzฤ cฤ wodฤ (okoลo 250 ml). Nastฤpnie zmniejszyฤ temperaturฤ do 120ยฐ C i piec nastฤpne 90 minut. Boki powinny byฤ dobrze ลciฤte, a ลrodek pozostanie lekko drลผฤ cy. Studziฤ na kratce.
- Sernik schลodziฤ caลฤ noc w lodรณwce, aby siฤ ustabilizowaล.
- Gรณrฤ sernika i boki wysmarowaฤ syropem z agawy i obsypaฤ wiรณrkami kokosowymi. Z owockรณw physalis obciฤ ฤ ogonki, rozchyliฤ listki i uลoลผyฤ na serniku.
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐