Koktajl jeżynowy z kokosem

Koktajle owocowe to prawdziwe bomby witaminowe, zaopatrują nasz organizm w niezbędne witaminy i mikroelementy. Teraz z w sezonie najlepiej używać świeżych owoców. Czas truskawki, czarnej jagody i porzeczek za nami. Właśnie dojrzewają jeżyny, jedne z najzdrowszych owoców, wpisane na listę ORAC. Już sam kolor wskazuje na imponującą ilość antocyjanów.

Jeżyny posiadają ponadto spore ilości rozpuszczalnego błonnika, na długo dając uczucie sytości. Są doskonałe w diecie odchudzającej, 100 g owoców to 43 kcal.

Ostatnio podmieniłam w śniadaniowych koktajlach dodatek łyżki oleju (lepsza przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach) na olej kokosowy. Tu dodatkowo dodałam mleko kokosowe. Bajeczny smak i zapach, a dodatkowo podkręca metabolizm. Koniecznie wykorzystaj jeżyny do przygotowania pysznego koktajlu.

Składniki:

  • 1 szklanka jeżyn
  • 2 łyżki gęstej śmietany z mleka kokosowego lub zamiennie szklanka cienkiego mleka kokosowego
  • 1 banan
  • 1 łyżka syropu z agawy/miodu — opcjonalnie
  • kawałek imbiru

Wykonanie:

  • jeżyny umyj, obierz banana i imbir
  • składniki umieść w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypij zaraz po przygotowaniu

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *