Königsberger Klopse, Saure Klopse, Kapernklopse, Soßklopse lub Kochklopse nazywane w dawnym DDR to wschodniopruska specjalność przygotowana z mielonego mięsa i białego sosu z kaparami. (Königsberg to obecny Kaliningrad). W oryginale klopsiki przygotowane są z cielęciny lub mieszanego mięsa mielonego. To wyjątkowo smaczny pomysł na klopsy.
Swoje klopsiki przygotowałam z udźca indyczego. Są bardzo delikatne i smaczne, a podane z zawiesistym sosem kaparowym rewelacja. Posmakują całej rodzinie. Zdrowy i dietetyczny obiad. Polecam!
Składniki:
- 600 g mielonego mięsa (u mnie zmielony udziec indyczy)
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułeczka
- 2 łyżki średnio ostrej musztardy
- 1 cebula lub kilka szalotek
- 350 ml bulionu
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki mąki
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka czarnych ziarenek pieprzu
- sól, pieprz
- 1+2 łyżki masła ghee
- 200 ml śmietany kremówki
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 mały słoiczek kaparów
- natka pietruszki
Wykonanie:
- bułeczkę namoczyć w gorącej wodzie. Cebulę obrać, drobniutko posiekać, następnie zeszklić na łyżce masła. Pietruszkę oberwać z łodyżek i drobno posiekać
- bułkę dobrze odcisnąć z wody i połączyć ze zmielonym mięsem. Dodać jajko, podsmażoną cebulkę, połowę posiekanej pietruszki, musztardę, sól, pieprz i dobrze wyrobić mięso. Z masy uformować 20 klopsików
- w rondlu zagotować bulion z z winem, listkami laurowymi, 1 szalotką i ziarenkami pieprzu. Do wywaru włożyć klopsy, przykryć pokrywką i 10 minut trzymać na ledwie mrugającym ogniu. Po tym czasie wyłowić je, a wywar przecedzić przez sitko i odstawić na bok
- rozpuścić w garnku 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i zrobić jasną zasmażkę. Mieszając dodać przecedzony wywar, śmietanę i mieszając zagotować. Do sosu dodać skórkę z cytryny, kapary i 1 łyżkę wody z kaparów, klopsy i podgrzewać około 10 minut
- podawać z puree ziemniaczanym i np. z sałatką z czerwonych buraczków
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂