„Kopiec kreta” – przepyszne ciasto, uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Zawsze się udaje i super smakuje cały okrągły rok, na co dzień i od święta. Czekoladowe ciasto zrobiłam z prostego muffinkowego przepisu na bazie jogurtu greckiego, a krem z mascarpone z dodatkiem maślanki zastąpił tradycyjną kremówkę. Po prostu pycha!
Możesz ułożyć banany w całości, wówczas ciasto świetnie się prezentuje lub połówki bananów, jest wygodniejsze do krojenia i jedzenia. Piekłam ciasto w dwóch rozmiarach foremek i polecam jednak większą foremkę o przekroju 23 cm, wszystkie „ścinki” są wówczas wykorzystane. Zapraszam na maślankowo — jogurtowy „Kopiec kreta”.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 120 g cukru/ksylitolu
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 80 ml oleju (kujawski rzepakowy)
- 250 g jogurtu greckiego
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200-250 ml maślanki
- 3 łyżki cukru pudru/ksyliolu
Dodatkowo:
- 2-3 banany
- sok z cytryny
Wykonanie:
- w jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, cukier waniliowy i cukier. W drugiej misce rozbełtać jogurt z jajkami i olejem. Połączyć zawartość obu misek przy pomocy ręcznego miksera na wolnych obrotach. Miksować tylko do połączenia składników. Ciasto będzie dosyć gęste i tak ma być. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Piec w 180`C około 50-55 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce. Gdy ciasto przestygnie ściąć górę i wybrać cały środek pozostawiając 1-cm spód i 1-cm rant dookoła. Wszystkie resztki rozkruszyć i pozostawić na koniec, do ułożenia kopczyka
- mascarpone przy pomocy miksera wymieszać z cukrem i maślanką, następnie ubić
- banany obrać, przekroić wzdłuż na pół lub pozostawić w całości, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały
- owoce ułożyć w wydrążonym cieście jeden obok drugiego. Na banany wyłożyć krem, formując górę w kształcie kopczyka. Na kremie rozsypać, lekko uciskając przygotowanie okruchy
- wstawić do lodówki. Podawać schłodzone. Im starsze, tym lepiej smakuje
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂