Kopiec kreta z maślankowym kremem mascarpone

„Kopiec kreta” – przepyszne ciasto, uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Zawsze się udaje i super smakuje cały okrągły rok, na co dzień i od święta. Czekoladowe ciasto zrobiłam z prostego muffinkowego przepisu na bazie jogurtu greckiego, a krem z mascarpone z dodatkiem maślanki  zastąpił tradycyjną kremówkę. Po prostu pycha!

Możesz ułożyć banany w całości, wówczas ciasto świetnie się prezentuje lub połówki bananów, jest wygodniejsze do krojenia i jedzenia. Piekłam ciasto w dwóch rozmiarach foremek i polecam jednak większą foremkę o przekroju 23 cm, wszystkie „ścinki” są wówczas wykorzystane. Zapraszam na maślankowo — jogurtowy „Kopiec kreta”.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 120 g cukru/ksylitolu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 80 ml oleju (kujawski rzepakowy)
  • 250 g jogurtu greckiego

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200-250 ml maślanki
  • 3 łyżki cukru pudru/ksyliolu

Dodatkowo:

  • 2-3 banany
  • sok z cytryny

Wykonanie:

  • w jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, cukier waniliowy i cukier. W drugiej misce rozbełtać jogurt z jajkami i olejem. Połączyć zawartość obu misek przy pomocy ręcznego miksera na wolnych obrotach. Miksować tylko do połączenia składników. Ciasto będzie dosyć gęste i tak ma być. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Piec w 180`C około 50-55 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce. Gdy ciasto przestygnie ściąć górę i wybrać cały środek pozostawiając 1-cm spód i 1-cm rant dookoła. Wszystkie resztki rozkruszyć i pozostawić na koniec, do ułożenia kopczyka
  • mascarpone przy pomocy miksera wymieszać z cukrem i maślanką, następnie ubić
  • banany obrać, przekroić wzdłuż na pół lub pozostawić w całości, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały
  • owoce ułożyć w wydrążonym cieście jeden obok drugiego. Na banany wyłożyć krem, formując górę w kształcie kopczyka. Na kremie rozsypać, lekko uciskając przygotowanie okruchy
  • wstawić do lodówki. Podawać schłodzone. Im starsze, tym lepiej smakuje
PRZECZYTAJ  Orkiszowy chlebek drożdżowy ze śliwkami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *