Prosty przepis dla miłośników kuchni wegeteriańskiej – kotleciki z włoskiej kapusty. Są soczyste, bardzo delikatne, puszyste i super smaczne.
Kapusta włoska idealnie nadaje się do przygotowania kotlecików, bo sama w sobie jest dość sucha i choć są niezwykle mięciutkie i delikatne łatwo je formować. Z jakiej ilości ich nie usmażysz rozejdą się w oka mgnieniu. Polecam!
Składniki:
- 1 mała włoska kapusta (ok. 1 kg)
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- kapustę obierz z wierzchnich liści, pokrój na ćwiartki i poszatkuj. Ugotuj w 2 szklankach wody przez około 15-20 minut do miękkości. Wyłóż na durszlak odsącz i odciśnij z nadmiaru wody. Ostudź
- obraną, pokrojoną w kosteczkę cebulę zaszklij na łyżce masła
- schłodzoną kapustę zblenduj niezbyt dokładnie. Wymieszaj z jajkiem, solą, pieprzem i bułką tartą. Zamiast bułki tartej możesz dodać ugotowaną kaszę jaglaną (np. pozostałości ze śniadania) lub czerwoną soczewicę
- formuj owalne kotleciki i smaż po kilka minut z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu odkładaj na papierowy ręcznik celem odsączenia nadmiaru tłuszczu
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂