Kotleciki z włoskiej kapusty

Prosty przepis dla miłośników kuchni wegeteriańskiej – kotleciki z włoskiej kapusty. Są soczyste, bardzo delikatne, puszyste i super smaczne.

Kapusta włoska idealnie nadaje się do przygotowania kotlecików, bo sama w sobie jest dość sucha i choć są niezwykle mięciutkie i delikatne łatwo je formować. Z jakiej ilości ich nie usmażysz rozejdą się w oka mgnieniu. Polecam!

Składniki:

  • 1 mała włoska kapusta (ok. 1 kg)
  • 1 cebula
  •  1 jajko
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  • kapustę obierz z wierzchnich liści, pokrój na ćwiartki i poszatkuj. Ugotuj w 2 szklankach wody przez około 15-20 minut do miękkości. Wyłóż na durszlak odsącz i odciśnij z nadmiaru wody. Ostudź
  • obraną, pokrojoną w kosteczkę cebulę zaszklij na łyżce masła
  • schłodzoną kapustę zblenduj niezbyt dokładnie. Wymieszaj z jajkiem, solą, pieprzem i bułką tartą. Zamiast bułki tartej możesz dodać ugotowaną kaszę jaglaną (np. pozostałości ze śniadania) lub czerwoną soczewicę
  • formuj owalne kotleciki i smaż po kilka minut z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu odkładaj na papierowy ręcznik celem odsączenia nadmiaru tłuszczu 

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *