Grรผnkern, czyli zielony orkisz to ziarno zbierane w fazie dojrzaลoลci mlecznej. Posiada juลผ wszystkie skลadniki odลผywcze, a jeszcze niewiele skrobii, co z pewnoลciฤ
zainteresuje wszystkie osoby dbajฤ
ce oย szczupลฤ
sylwetkฤ.ย
Gotowe do spoลผycia ziarno ma kolor oliwkowo-zielony. Charakteryzuje siฤ wysokฤ
zawartoลciฤ
biaลka i soli mineralnych. Posiada sporo witamin z grupy B, magnezu, fosforu i ลผelaza. Ma wiele wลaลciwoลci zdrowotnych i upiฤkszajฤ
cych, a do tego jest niezwykle smaczne. Ziarno po zbiorach jest suszone w dymie drewna bukowego, stฤ
d jego charakterystyczny smak.
Najwiฤkszy areaล pรณl uprawnych zielonego orkiszu ma Badenia-Witenbergia, konkretnie Bauland. Stฤ
d takลผe inna nazwa zielonego orkiszu „Badischer Reis”. Podobno pomysล zbioru zielonego ziarna byล dzieลem przypadku. W poลowie XVIII wieku Bawariฤ nawiedziลo trudne lato. Niedojrzaลy orkisz zostaล mocno poturbowany przez grad, co nie rokowaลo szans na osiฤ
gniecie peลnej dojrzaลoลci. W obliczu zagroลผenia gลodem rolnicy postanowili ratowaฤ zbiory. Skosili zielony orkisz i wysuszyli go na sลoลcu. Po wyลuskaniu okazaลo siฤ, ลผe jest znakomitym poลผywieniem.
Moลผe byฤ gotowany i spoลผywany jako dodatek do daล, przyrzฤ
dzany w formie kotletรณw, zup, risotta, czy pasztetรณw. Kuchnia piฤciu przemian ceni jego wลaลciwoลci i zaleca stosowanie go zwลaszcza w porze wiosny.
Kupujฤ
c inne kasze, nie raz widziaลam na pรณลkach sklepowych te dziwne zielone ziarenka i myลlaลam o tym, by poczytaฤ w internecie co to takiego Grรผnkren. Przeczytaลam i wiedziona ciekawoลciฤ
, kupiลam, skosztowaลam i zachwyciลam siฤ jego smakiem.
Kotleciki, ktรณre dziล przedstawiam, sฤ
tak pyszne, ลผe gdyby nie zdrowy rozsฤ
dek zjadลabym je wszystkie sama zaraz po usmaลผeniu. Takลผe gorฤ
co polecam!
Skลadniki na 4 porcje:
- 150 g Grรผnkern geschrotet, ziarna zielonego orkiszu
- 400 ml bulionu warzywnego
- 200 g marchewki
- 1 cebula
- 50 g twardego sera np. Bergkรคse
- 1 jajko
- szczypior
- sรณl
- pieprz z mลynka
- 2 ลyลผki tartej buลki
- olej do smaลผenia
Wykonanie:
- Kupiลam caลe ziarno zamiast ลruty, musiaลam zatem zeลrutowaฤ orkisz. Ziarno umieลciลam w kielichu blendera i rozdrobniลam (jest niebywale twarde). Rozdrobniony orkisz zalaฤ wrzฤ cym bulionem i gotowaฤ 10 minut. W czasie gotowania zamieszaฤ kilkakrotnie by nie przywarล do dna garnka. Wyลฤ czyฤ ogieล i nastฤpne 10 minut zostawiฤ na gorฤ cej pลycie by” doszedล”. W ciฤ gu tego czasu wchลonie caลฤ pozostaลฤ wodฤ. Wystudziฤ.
- Marchew obraฤ i zetrzeฤ na tarce. Szczypiorek posiekaฤ. Cebulฤ pokroiฤ w drobnฤ kostkฤ. Ser zetrzeฤ na tarce.
- Ugotowany orkisz wymieszaฤ z marchewkฤ , szczypiorkiem, cebulฤ i serem. Dodaฤ jajko, sรณl i pieprz. Dokลadnie wyrobiฤ. Uformowaฤ 8 kotletรณw, obtoczyฤ w tartej buลce i smaลผyฤ na rozgrzanym oleju okoลo 10 minut.
- Podawaฤ z surรณwkฤ np. z biaลej kapusty
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐