Schabowy nie taki straszny… No właśnie, nie przesadzajmy z tymi kaloriami i tłuszczem. Chciałabym odczarować mit strasznego schabowego, bo ciągle jednak mamy ten sam dylemat, sięgając po wieprzowinę.
Jeśli chodzi o zawartość białka, chuda wieprzowina ma taką samą jego zawartość jak np. mięso kurczaka, ale większą niż mięso wołowe, cielęce czy dziczyzna. Co ciekawe chuda wieprzowina ma mniejszą zawartość tłuszczu i niższą kaloryczność niż wołowina. Mięso wieprzowe jest bogate w witaminę B1, B6, B12, PP, D oraz żelazo.
Mówimy tu o kotleciku przygotowanym w domu, usmażonym na maśle ghee. Wiemy, co jemy. Nie codziennie w końcu gości on na naszych stołach. A nie da się niestety z diety całkowicie wyeliminować tłuszczu, a nawet się nie powinno, ponieważ stymuluje on większość procesów życiowych.
Porcja schabu dostarczy nam nie tylko porcję pierwszorzędnego białka, a poza tym dzienne około 2000 kcal to konieczna dawka „paliwa”, które powinniśmy dostarczyć naszemu organizmowi. Raczej zrezygnujmy w tym dniu z kalorycznego deseru, a bilans spożytych kalorii się zrównoważy. Bardzo ważne jest urozmaicenie diety i umiar. Mięsa nie powinniśmy jeść częściej niż 2-3 razy w tygodniu, pomimo tego, że jest stałym i tradycyjnym składnikiem polskiej kuchni.
Nasz poczciwy schabowy wzorowany jest na sznyclu wiedeńskim, usmażonym z pierwszorzędnej cielęciny, na maśle ghee z plasterkiem cytryny. Uważam, że polska wieprzowina smakuje wyśmienicie i bez kompleksów możemy zajadać się „uboższą” polską wersją sznycla po wiedeńsku.
Jak zrobić dobrego schaboszczaka?
Składniki na 4 porcje:
- 60 dkg schabu środkowego
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- cytryna
Wykonanie:
- Kawałek schabu pociąć na około 2 cm kawałki. Pod folią spożywczą rozbić kawałki mięsa dokładnie i z wyczuciem z obu stron. Tradycyjnie przed smażeniem najpierw powinniśmy obtoczyć go w mące. Ja tego nie robię, by uniknąć nadmiaru tłuszczu, który wchłonie tak pogrubiona panierka.
- Po prostu obtaczam posolone i oprószone pieprzem kawałki mięsa w jajku, następnie w tartej bułce. Smażę na rozgrzanym maśle ghee. Jeśli chcemy mieć naprawdę smaczne i chrupiące kotlety, nie możemy żałować masła. Na ledwo natłuszczonej patelni nie usmażymy kotleta
- Najlepiej smażyć wszystkie kotlety jednocześnie na dużej patelni. Tłuszcz ze spaloną bułką nie nadaje się do powtórnego użytku. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Na talerzu udekorować plasterkiem cytryny. A co! schaboszczak nie może być gorszy od sznycla wiedeńskiego.
Życzę smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂