Krem sułtański to hitowy deser z czasów PRL-u. Niegdyś obok galaretki z bitą śmietaną zapełniał wszystkie kawiarniane bufety. Dziś całkowicie zapomniany.
Krem sułtański to bita śmietana, podana pół na pół biała z czekoladową. Dodatek rodzynków namoczonych w rumie dodaje niebywałego aromatu, a całość wieńczy dodatek biszkoptu.
Klasyk wśród deserów, a jaki pyszny. Prostota w każdym calu! Lekki puszysty, aksamitny, prawdziwa uczta smaków.
Składniki:
- 400 ml śmietany kremówki 32%
- 2 łyżki ksylitolu (zmielonego)/cukru pudru
- 3 łyżki rodzynków
- 1 kieliszek ciemnego rumu
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 4 biszkopty języczki
- starta czekolada
Przygotowanie:
- rodzynki namoczyć w rumie
- mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec wmiksować cukier. Podzielić na 2 części. Do drugiej części przesiać przez sitko kakao i powtórnie zmiksować. Do kakaowej części można dodać 1 łyżeczkę cukru. Ciemną część wymieszać z odsączonymi z alkoholu rodzynkami
- rozdzielić ciemną śmietankę do pucharków, następnie wyłożyć jasną. Posypać startą czekoladą i umieścić po jednym biszkopcie
- przed podaniem schłodzić w lodówce
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂