Kruche ciasteczka maślane są bardzo proste do przygotowania. Niewiele przy nich pracy i możesz podać do popołudniowej kawki zdrowe, domowe ciasteczka. Delikatne, chrupiące, bardzo maślane, po prostu pyszne. Nie wymagają użycia foremki, a wzorek na ciasteczkach wycisnęłam widelcem. Pięknie rosną bez dodatku żadnego środka spulchniającego.
By wzbogacić ich smak, możesz dodatkowo oblać je polewą czekoladową, ale bez są równie pyszne. Zachęciłam Cię do pieczenia?
Składniki na 1 blaszkę (30 sztuk):
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 110 g masła
- 50 g cukru pudru/ksylitolu
- 1 żółtko
Na polewę czekoladową:
- 60 ml śmietany kremówki
- 60 g ciemnej czekolady
Przygotowanie:
- masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtko i utrzeć ponownie, a na końcu wymieszać z mąką. Całość połączyć w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut
- podzielić ciasto na 30 kawałeczków i ulepić kulki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- spłaszczyć widelcem, jednocześnie tworząc wzorek
- piec w 180’C około 18 minut do lekkiego zezłocenia. Studzić na kratce
- na polewę czekoladową zagotuj 60 ml śmietany kremówki, dodaj 60 g połamanej czekolady. Wymieszaj do rozpuszczenia. Posmaruj lub maczaj ciastka w czekoladzie i odkładaj na kratkę do wyschnięcia
- przechowywać w zamkniętym pojemniku
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂