Domowe maślane ciasteczka polecają się do kawki! Delikatne, bardzo kruche ze skarmelizowanym słonecznikiem dosłownie rozpływają się w ustach. Zrobiłam porcję na jedną blachę, ale to był duży błąd, ponieważ zniknęły w okamgnieniu. Idealny wypiek na pochmurny, deszczowy dzień. Zapraszam do przepisu!
Składniki na 1 blaszkę:
- 150 g mąki orkiszowej 700
- 40 g cukru/ksylitolu
- 100 g masła
- 1 żółtko
Wierzch ciasteczek:
- 80 g pestek słonecznika
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka śmietanki kremówki
Przygotowanie:
- wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone na małe kawałeczki masło i rozcierać palcami. Do powstałej kruszonki dodać żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki
- w rondelku doprowadzić do wrzenia masło, miód, cukier i śmietankę, następnie dodać pestki słonecznika i wymieszać
- schłodzone ciasto krótko zagnieść, następnie rozwałkować na grubość około 4 mm. Wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez 10 minut
- na podpieczone ciastka wyłożyć łyżeczką porcje słonecznika i dopiekać kolejne 8 minut
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂