Kruche ciasteczka ze słonecznikiem

Domowe maślane ciasteczka polecają się do kawki! Delikatne, bardzo kruche ze skarmelizowanym słonecznikiem dosłownie rozpływają się w ustach. Zrobiłam porcję na jedną blachę, ale to był duży błąd, ponieważ zniknęły w okamgnieniu. Idealny wypiek na pochmurny, deszczowy dzień. Zapraszam do przepisu!

Składniki na 1 blaszkę:

  • 150 g mąki orkiszowej 700
  • 40 g cukru/ksylitolu
  • 100 g masła
  • 1 żółtko

Wierzch ciasteczek:

  • 80 g pestek słonecznika
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka śmietanki kremówki

Przygotowanie:

  • wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone na małe kawałeczki masło i rozcierać palcami. Do powstałej kruszonki dodać żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki
  • w rondelku doprowadzić do wrzenia masło, miód, cukier i śmietankę, następnie dodać pestki słonecznika i wymieszać
  • schłodzone ciasto krótko zagnieść, następnie rozwałkować na grubość około 4 mm. Wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez 10 minut
  • na podpieczone ciastka wyłożyć łyżeczką porcje słonecznika i dopiekać kolejne 8 minut

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *