„Kubeczkowe” ciasto z jagodami i kokosową kruszonką

Lekkie, puchate, obłędnie pyszne ciasto z jagodamiCiasto „kubeczkowe”, bo jedyną miarką do odmierzania składników stanowi kubeczek po jogurcie. Niezawodne, bo zawsze się udaje.

Składniki na dużą, rodzinną porcję ciasta. Ciasto zostało dodatkowo wzbogacone o chrupiącą, kokosową kruszonkę. Kruszonkę zrobiłam tym razem ze stopionego masła. Łatwiejsza i bardziej chrupiąca od tej tradycyjnej przygotowanej z masła schłodzonego. Znika w takim tempie, że pieczenia z mniejszej porcji nie polecam. Idealna propozycja na trwający właśnie sezon jagodowy. Gorąco polecam!

Składniki na ciasto:

  • 3 kubeczki mąki pszennej orkiszowej
  • 2 kubeczki cukru/ksylitolu
  • 1 kubeczek oleju
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 szklanki jagód (umytych, przebranych)

Składniki na kruszonkę:

  • 120 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • 50 g cukru

1 kubeczek – 150 g

Wykonanie:

  • rozpuścić w rondelku masło. Składniki na kruszonkę zagnieść, uformować w dysk, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce. Gdyby kruszonka się nie sklejała dodać więcej masła
  • jajka z cukrem ubić na puszysty kogel-mogel. Cukru dałam nieco mniej — niepełne 2 kubeczki, ale tradycyjnie zmniejszam ilość cukru. Do masy jajecznej na małych obrotach miksera dodawać porcjami jogurt i olej. Wmieszać w kilku ratach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
  • ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25 × 35 cm) i wyrównać szpatułką. Równomiernie rozsypać jagody. Na koniec zetrzeć na tarce kruszonkę lub rozetrzeć między palcami
  • blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180`C i piec 45 minut

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *