Lekkie, puchate, obłędnie pyszne ciasto z jagodami. Ciasto „kubeczkowe”, bo jedyną miarką do odmierzania składników stanowi kubeczek po jogurcie. Niezawodne, bo zawsze się udaje.
Składniki na dużą, rodzinną porcję ciasta. Ciasto zostało dodatkowo wzbogacone o chrupiącą, kokosową kruszonkę. Kruszonkę zrobiłam tym razem ze stopionego masła. Łatwiejsza i bardziej chrupiąca od tej tradycyjnej przygotowanej z masła schłodzonego. Znika w takim tempie, że pieczenia z mniejszej porcji nie polecam. Idealna propozycja na trwający właśnie sezon jagodowy. Gorąco polecam!
Składniki na ciasto:
- 3 kubeczki mąki pszennej orkiszowej
- 2 kubeczki cukru/ksylitolu
- 1 kubeczek oleju
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 szklanki jagód (umytych, przebranych)
Składniki na kruszonkę:
- 120 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 g masła
- 50 g cukru
1 kubeczek – 150 g
Wykonanie:
- rozpuścić w rondelku masło. Składniki na kruszonkę zagnieść, uformować w dysk, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce. Gdyby kruszonka się nie sklejała dodać więcej masła
- jajka z cukrem ubić na puszysty kogel-mogel. Cukru dałam nieco mniej — niepełne 2 kubeczki, ale tradycyjnie zmniejszam ilość cukru. Do masy jajecznej na małych obrotach miksera dodawać porcjami jogurt i olej. Wmieszać w kilku ratach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
- ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25 × 35 cm) i wyrównać szpatułką. Równomiernie rozsypać jagody. Na koniec zetrzeć na tarce kruszonkę lub rozetrzeć między palcami
- blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180`C i piec 45 minut
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂