Lany chrust to idealna, sลodka przekฤ
ska na caลy okresย Karnawaลu i na Tลusty czwartek. To takie ekspresowe faworki dla zapracowanych, bo odpada ลผmudne waลkowanie i wykrawanie pojedynczych ciasteczek.
Wymieszane skลadniki na ciasto umieszczasz w woreczku i bezpoลrednio na rozgrzany tลuszcz wyciskasz chruลciki. To ลwietna zabawa, bo tak naprawdฤ do koลca nie wiesz co, wyciฤ
gniesz z garnka. Zaskakujฤ
ce ksztaลty tworzysz wg wลasnej fantazji.
Z cieniutkiego strumyczka ciasta otrzymasz chruลcik bardzo chrupiฤ
cy, z grubszego bardziej miฤsiste, racuchowate w smaku.
Najsmaczniejsze sฤ
jeszcze ciepลe.
Skลadniki:
- 200 g mฤ ki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 20 ml wรณdki
- 1 peลna ลyลผeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- olej/ smalec do smaลผenia
- cukier puder/ksylitol do posypania
Przygotowanie:
- oddzieliฤ biaลka od ลผรณลtek. Biaลka ze szczyptฤ soli ubiฤ na sztywno
- mleko zmiksowaฤ z ลผรณลtkami i mฤ kฤ na gลadkie ciasto bez grudek. Dodaฤ wรณdkฤ i cukier waniliowy, nastฤpnie przy pomocy szpatuลki wmieszaฤ ubitฤ pianฤ z biaลek
- ciasto przeลoลผyฤ do rฤkawa cukierniczego z tylkฤ lub po prostu do mocnego woreczka. Na koลcu obciฤ ฤ roลผek. Proponujฤ woreczek umieลciฤ w wysokim naczyniu, boki woreczka wywinฤ ฤ na zewnฤ trz, nastฤpnie napeลniฤ ciastem
- w garnku rozgrzaฤ olej/smalec do temperatury 180′ C. Na rozgrzany olej wyciskaฤ dowolne ksztaลty. Smaลผyฤ na zลoty kolor z obydwu stron. Najwygodniej przewracaฤ patyczkiem do szaszลykรณw. Wyลawiaฤ i ukลadaฤ na papierowych rฤcznikach celem odsฤ czenia nadmiaru tลuszczu
- przed podaniem posypaฤ cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐