Powoli kończą się zimowe przetwory. Dziś przyniosłam z piwnicy przedostatni słoik kiszonej kapusty, a z pobytu w Polsce pozostało jeszcze jedno opakowanie łazanek. I to są składniki na dzisiejszy obiad. Trochę zapomniane polskie danie. Szybkie i bardzo proste do przygotowania. Przy dzisiejszym boomie na włoskie pasty niestety niezbyt popularne. Ja wybieram łazanki.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g makaronu łazanki
- 500 g -700 g kiszonej kapusty + listek laurowy, ziele angielskie 4-5 sztuk, kminek
- 2 cebule
- 200 g wędzonego boczku
- olej do smażenia
- 2 kiełbaski śląskie
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
Przygotowanie:
- Gotujemy kiszoną kapustę z niewielką ilością wody i przyprawami: listkiem laurowym, zielem angielskim i szczyptą kminku. W dużej ilości osolonej wody gotujemy łazanki — al dente.
- Obieramy cebulę, kroimy w średnią kostkę. Tak samo kroimy boczek. Podsmażamy go na patelni razem z cebulą i olejem. Wybieram zawsze dość chudy boczek, dlatego dodatek oleju do smażenia jest konieczny. Na oddzielnej patelni podsmażam pokrojoną w cienkie pół krążki kiełbasę, aż wytopi się cały tłuszcz.
- Ugotowaną kapustę wykładam na sitko, żeby odsączyć nadmiar wody. Kroimy kapustę na mniejsze kawałki. Do podsmażonej cebuli i boczku dodajemy odsączony makaron, pokrojoną kapustę i kiełbasę.
- Wszystko łączymy i przesmażamy razem. Dodajemy przyprawy.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂