Lody bananowe na śmietance z nerkowców

Najprostsze lody wegańskie, tym razem dwuskładnikowe — z banana i śmietanki z nerkowców. Bazą tradycyjnych lodów jest śmietanka kremówka zaparzana żółtkami, w wegańskich zastąpi ją śmietanka z nerkowców.

Nerkowce ze względu na swój oryginalny, delikatny słodki smak są znakomitą bazą deserów. Warto je jeść, ponieważ pod względem zawartości magnezu, fosforu, cynku i żelaza wygrywają ze wszystkimi innymi orzechami. Te lody są znakomitą okazją, by wprowadzić je do diety.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 średnie banany
  • 250 g śmietany z nerkowców
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

  • banany pokroić w plasterki, ułożyć pojedynczo w woreczku foliowym i zamrozić
  • zamrożone plasterki bananów wymieszać ze śmietaną z nerkowców i zblendować, bądź ręcznym blenderem-żyrafą lub najlepiej i najszybciej w blenderze szybkoobrotowym. Zmieloną w blenderze masę można od razu gałkować. Same są bardzo smaczne, a jeszcze lepsze z owocową polewą.

SMACZNEGO!

Uwagi:
Orzechy nerkowca (Cashews) lepiej kupować w paczkach, a nie te sprzedawane luzem na wagę. Te w paczkach są chronione przed światłem, wilgocią i powietrzem, dzięki czemu spowalnia się szkodliwy dla nich proces utleniania.

Uważaj na nerkowce, które  mają pleśniowy, stęchły smak. W takich orzechach mogą znajdować się pleśnie zw. aflatoksynami, będące przyczyną poważnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *