Najprostsze lody wegańskie, tym razem dwuskładnikowe — z banana i śmietanki z nerkowców. Bazą tradycyjnych lodów jest śmietanka kremówka zaparzana żółtkami, w wegańskich zastąpi ją śmietanka z nerkowców.
Nerkowce ze względu na swój oryginalny, delikatny słodki smak są znakomitą bazą deserów. Warto je jeść, ponieważ pod względem zawartości magnezu, fosforu, cynku i żelaza wygrywają ze wszystkimi innymi orzechami. Te lody są znakomitą okazją, by wprowadzić je do diety.
Składniki na 4 porcje:
- 4 średnie banany
- 250 g śmietany z nerkowców
- 1 łyżka miodu
Wykonanie:
- banany pokroić w plasterki, ułożyć pojedynczo w woreczku foliowym i zamrozić
- zamrożone plasterki bananów wymieszać ze śmietaną z nerkowców i zblendować, bądź ręcznym blenderem-żyrafą lub najlepiej i najszybciej w blenderze szybkoobrotowym. Zmieloną w blenderze masę można od razu gałkować. Same są bardzo smaczne, a jeszcze lepsze z owocową polewą.
SMACZNEGO!
Uwagi:
Orzechy nerkowca (Cashews) lepiej kupować w paczkach, a nie te sprzedawane luzem na wagę. Te w paczkach są chronione przed światłem, wilgocią i powietrzem, dzięki czemu spowalnia się szkodliwy dla nich proces utleniania.
Uważaj na nerkowce, które mają pleśniowy, stęchły smak. W takich orzechach mogą znajdować się pleśnie zw. aflatoksynami, będące przyczyną poważnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂