Makaron z młodą kapustą i boczkiem

Makaron z sezonowym przysmakiem — młodą kapustą i boczkiem to tani i pyszny obiad. W czasie gotowania makaronu przygotujesz dodatki i obiad dosłownie w 20 minut ląduje na stole. Polecam, pychota!

Składniki na 2-3 porcje:

  • 250 g suchego makaronu
  • 1/2 młodej kapusty
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • koperek
  • 1 łyżka smalcu/masła ghee
  • kminek — opcjonalnie

Przygotowanie:

  • makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić
  • kapustę poszatkować. Podlać niewielką ilością wody i gotować do miękkości pod przykryciem, około 8 minut. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i odparować ewentualny nadmiar płynu. Posolić, oprószyć pieprzem
  • pokrojoną cebulę i boczek podsmażać na rozgrzanym tłuszczu około 10-15 minut do zrumienienia
  • ugotowany makaron i kapustę dołożyć do zawartości patelni, wymieszać razem. Rozłożyć na talerze posypać koperkiem i podawać

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *