Makaron z sezonowym przysmakiem — młodą kapustą i boczkiem to tani i pyszny obiad. W czasie gotowania makaronu przygotujesz dodatki i obiad dosłownie w 20 minut ląduje na stole. Polecam, pychota!
Składniki na 2-3 porcje:
- 250 g suchego makaronu
- 1/2 młodej kapusty
- 150 g boczku
- 1 cebula
- koperek
- 1 łyżka smalcu/masła ghee
- kminek — opcjonalnie
Przygotowanie:
- makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić
- kapustę poszatkować. Podlać niewielką ilością wody i gotować do miękkości pod przykryciem, około 8 minut. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i odparować ewentualny nadmiar płynu. Posolić, oprószyć pieprzem
- pokrojoną cebulę i boczek podsmażać na rozgrzanym tłuszczu około 10-15 minut do zrumienienia
- ugotowany makaron i kapustę dołożyć do zawartości patelni, wymieszać razem. Rozłożyć na talerze posypać koperkiem i podawać
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂