Mango lassi โ lekki, gลadki, kremowy, owocowy i sลodki โ absolutnie boski. Napรณj jest uzaleลผniajฤ
cy, a przygotowuje siฤ go ekspresowo.
Lassi to indyjski napรณj przyrzฤ
dzany z jogurtu i wody w proporcji 1:1. Sลodkie odmiany sฤ
z dodatkiem cukru, szafranu, soku owocowego lub owocowego purรฉe jak mango โ lassi.
Lassi pije siฤ dla orzeลบwienia w upalne dni i do ostrych azjatyckich potraw. Tลuszcz z jogurtu niweluje ostroลฤ przypraw i wspomaga trawienie. Istnieje wiele odmian tego napoju, kaลผdy azjatycki kraj ma swojฤ
unikalnฤ
recepturฤ.
W wersji podstawowej lassi jest rzadkie, ale moลผna przygotowaฤ wersjฤ gฤstszฤ
do jedzenia ลyลผeczkฤ
โ idealny jako deser na podwieczorek lub poลผywne ลniadanie.
Mango to owoc ลredniokaloryczny (60 kcal w 100 g), ale moลผna go spoลผywaฤ bez obaw o szczupลฤ
sylwetkฤ. Mango ze wzglฤdu na bogactwo skลadnikรณw odลผywczych naleลผy do grona najbardziej poลผywnych owocรณw ลwiata. Obecnoลฤ mangiferyny o silnym dziaลaniu antyoksydacyjnym czyni z mango owoc niezwykle poลผฤ
dany w zdrowej diecie.
Skลadniki na 2 porcje:
- 1 dojrzaลy owoc mango
- 150-200 ml jogurtu greckiego
- 150-200 ml wody mineralnej
- szczypta kardamonu
Wykonanie:
- z mango odkroiฤ 2 grube plastry prowadzฤ c nรณลผ przy pestce. Miฤ ลผsz pokroiฤ w kostkฤ, nastฤpnie wywinฤ ฤ go i odkrawaฤ kostki mango wprost do kielicha blendera. To samo uczyniฤ z drugฤ poลรณwkฤ . Pozostaลe resztki miฤ ลผszu dodaฤ do blendera
- dodaฤ wodฤ i jogurt, nastฤpnie zmiksowaฤ go na gลadki mus
- podawaฤ ze ลwieลผo utartym w moลบdzierzu kardamonem
Uwagi:
W upalne dni dodaj lodowatฤ
wodฤ lub kostki lodu. Gdy owoc nie jest zbyt dojrzaลy i sลodki dodaj miรณd lub cukier
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐