Ulubione ciasta na lato to ciasta bez pieczenia. Błyskawiczne do przygotowania, nie ma potrzeby włączania piekarnika, trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość w oczekiwaniu na stężenie masy.
Moja propozycja na dziś to maślankowy torcik z czarną porzeczką, owocem niestety rzadko używanym do przygotowania ciast i deserów. A szkoda, bo czarna porzeczka to prawdziwa bomba witaminowa o super właściwościach prozdrowotnych i właśnie w formie surowej zachowuje wszystkie walory budujące nasze zdrowie i odporność.
Składniki na spód:
Składniki na masę serowo-maślankową:
- 500 g sera dobrej jakości z wiaderka
- 320 ml maślanki
- 8 płatków żelatyny
- sok z 1 pomarańczy – 60 ml
- 60 g cukru/ksylitolu
- 450-500 g czarnej porzeczki
Przygotowanie:
- foremkę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Rant od środka cienką warstwą wysmarować masłem
- ciastka i sucharki rozdrobnić. Miksuję w kielichu blendera, następnie połączyć z rozpuszczonym masłem. Wysypać do foremki, równomiernie rozprowadzić i dobrze ucisnąć. Foremkę włożyć do lodówki na 30 minut
- żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
- wycisnąć sok z 1 pomarańczy, podgrzać w rondelku. Dodać cukier, by się rozpuścił, następnie żelatynę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia
- umyć czarną porzeczkę, oberwać z ogonków, osuszyć. Część owoców, mniej więcej 100 g zmiksować z częścią maślanki
- wymieszać ser z maślanką i zmiksowanymi owocami. Na końcu cały czas miksując na niskich obrotach wlewać cienkim strumieniem lekko przestudzoną żelatynę
- resztę czarnej porzeczki ułożyć na ciasteczkowym spodzie i wylać przygotowaną masę maślankowo-serową. Przemieszać owoce, by się równomiernie rozłożyły w cieście
- torcik schładzać przynajmniej przez 4 godziny, ale najlepiej przez całą noc w lodówce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂