Mazurek cygański – bakaliowy

Mazurki goszczą na naszych stołach raz do roku, dlatego są długo wyczekiwane i smakują tak wyjątkowo. To cienki placek z kruchego ciasta obłożony różnego rodzaju słodkimi masami. Dzisiejszy mazurek jest nieprzyzwoicie pyszny.

Kruche ciasto mazurkowe to nie jest zwykły kruchy placek, jaki pieczecie w ciągu całego roku. Upieczony został z dodatkiem gotowanych żółtek i dlatego jest wyjątkowy — niesamowicie kruchy, rozpływający się dosłownie w ustach. Góra mazurka to najlepsze bakalie zatopione w zapieczonym koglu-moglu. Po prostu delicje!

Składniki na spód:

  • 200 g mąki krupczatki
  • 125 g masła
  • 65 g cukru pudru/ksylitolu
  • 2 ugotowane żółtka

Składniki na nałożenie:

  • 60 g rodzynek
  • 60 g migdałów
  • 60 g daktyli
  • 60 g fig
  • 60 g smażonej skórki pomarańczowej
  • 60 g cukru pudru/ksylitolu
  • 40 g mąki
  • 2 jajka
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:

  • składniki na kruche ciasto umieścić w misie robota i zagniatać do momentu, aż połączą się w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i umieścić na 30 minut w lodówce. 
  • Ciasto rozwałkować, następnie wylepić nim blaszkę, wysmarowaną uprzednio masłem. Ponakłuwać widelcem i podpiec w 200`C przez 15 minut
  • figi, rodzynki opłukać i osuszyć. Z daktyli usunąć pestki. Migdały sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Wszystkie bakalie posiekać razem ze skórką pomarańczową
  • żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę, oprószyć mąką, dodać żółtka, bakalie oraz sok z cytryny i wymieszać
  • masę nałożyć na podpieczony, kruchy spód i piec następne 20 minut w temperaturze 180`C

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *