Mazurek to polska tradycja na wielkanocnym stole. Dzisiejszy orzechowy doลฤ
czam do blogowej kolekcji mazurkowej, na pewno zadowoli wszystkich wielbicieli wypiekรณw z orzechami. Idealnie kruchy spรณd wypeลnia bezowa masa orzechowa zwieลczona polewฤ
czekoladowฤ
z kawaลeczkami orzechรณw.
Bardzo lubimy wszelakie sลodkoลci, dlatego jest dla mnie waลผne, by wnosiลy do diety rรณwnieลผ pewne wartoลci odลผywcze.
Skลadniki:
- 200 g mฤ ki orkiszowej jasnej
- 125 g masลa
- 2 ลผรณลtka
- 1 ลyลผka ksylitolu/cukru
- 1 pลaska ลyลผeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 2 biaลka
- 100 g orzechรณw wลoskich
- 1 ลyลผka mฤ ki ziemniaczanej
- 2,5 ลyลผki ksylitolu/cukru
Polewa czekoladowa:
- 50 ml ลmietany kremรณwki
- 50 g ciemnej czekolady
- 1 garstka orzechรณw wลoskich
Przygotowanie:
- do misy robota wsypaฤ mฤ kฤ, cukier, proszek do pieczenia i zagnieลฤ z masลem pokrojonym na kawaลeczki na drobnฤ kruszonkฤ. Dodaฤ ลผรณลtka, a po poลฤ czeniu ciasta w kulฤ zawinฤ ฤ je w foliฤ spoลผywczฤ i odstawiฤ do lodรณwki na 30 minut
- wysmarowanฤ foremkฤ masลem wykleiฤ rozwaลkowanym ciastem. Ponakลuwaฤ widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 15 minut
- ubiฤ biaลka na sztywno, pod koniec ubijania dodaฤ cukier. Do bezy wmieszaฤ zmielone orzechy wลoskie i 1 ลyลผkฤ mฤ czki ziemniaczanej
- wylaฤ masฤ orzechowฤ na podpieczony spรณd (moลผe byฤ gorฤ cy, prosto z piekarnika). Piec w 180’C nastฤpne 15-20 minut
- zagotowaฤ ลmietanฤ kremรณwkฤ, dodaฤ poลamanฤ na kawaลeczki czekoladฤ i mieszaฤ do rozpuszczenia. Dodaฤ posiekane orzechy wลoskie i rozprowadziฤ polewฤ po ostudzonym mazurku lub udekorowaฤ wg wลasnej fantazji
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐